przestrzeń liniowa

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
presidente
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 25 lut 2023, 13:52
Podziękowania: 9 razy

przestrzeń liniowa

Post autor: presidente »

Sprawdź czy dany zbiór jest przestrzenią liniową. Jeśli tak, to sprawdź wymiar.
\(a) A=\{M\in M (2;\rr): M^2=M\}\)

\(b) B=\{\begin{bmatrix}
x\\
y\\
z\\
w
\end{bmatrix} \in \rr^4: x+y+z+w=0 \} \)

\(
c) C= \{ \begin{bmatrix}
\alpha&\beta\\
\gamma&\delta
\end{bmatrix} \in M (2;\rr): \alpha+\beta=\gamma+\delta\}\)

\(
d) D=\{ax^3+ bx^2+cx+d=W(x):W(x)=W(-x)\}

\)
ODPOWIEDZ