Równania trygonometryczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Maciek32
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 86
Rejestracja: 14 mar 2023, 17:08
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Równania trygonometryczne

Post autor: Maciek32 »

Rozwiąż
1. \( 1-2\cos2x^2-\cos2x=0 \)
2. \(-\cos4x-\cos2x=0\)
3. \(6\cos^2x-8\cos^4x=0\)
Maciek32
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 86
Rejestracja: 14 mar 2023, 17:08
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Równania trygonometryczne

Post autor: Maciek32 »

Pierwsze równanie oczywiście wyglada tak: \(1-2\cos^22x-\cos2x=0
\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Równania trygonometryczne

Post autor: eresh »

Maciek32 pisze: 12 sty 2024, 16:58 Rozwiąż

3. \(6\cos^2x-8\cos^4x=0\)
\(6\cos^2x-8\cos^4x=0\\
2\cos^2x(3-4\cos^2x)=0\\
\cos^2x=0\;\;\;4\cos^2x=3\\
\cos x=0\;\;\;\cos x=\frac{\sqrt{3}}{2}\;\;\;\cos x=-\frac{\sqrt{3}}{2}\\
x=\frac{\pi}{2}+k\pi\;\;\;x=\frac{\pi}{6}+2k\pi\;\;\;x=-\frac{\pi}{6}+2k\pi\;\;\;x=\frac{5\pi}{6}+2k\pi\;\;\;\x=-\frac{5\pi}{6}+2k\pi\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Równania trygonometryczne

Post autor: eresh »

Maciek32 pisze: 12 sty 2024, 16:58 Rozwiąż

2. \(-\cos4x-\cos2x=0\)
\(-\cos 4x-\cos 2x=0\\
\cos 4x+\cos 2x=0\\
2\cos^22x-1+\cos 2x=0\\
\cos 2x=t, t\in [-1,1]\\
2t^2+t-1=0\\
t=-1\;\;\;t=\frac{1}{2}
\cos 2x=-1\;\;\;\vee\;\;\;\cos 2x=\frac{1}{2}\\
2x=\pi+2k\pi\;\;\;\vee\;\;\;2x=\frac{\pi}{3}+2k\pi\;\;\;2x=-\frac{\pi}{3}+2k\pi\\
x=\frac{\pi}{2}+k\pi\;\;\;\vee\;\;\;x=\frac{\pi}{6}+k\pi\;\;\;x=\frac{-\pi}{6}+k\pi\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Równania trygonometryczne

Post autor: eresh »

Maciek32 pisze: 12 sty 2024, 19:02 Pierwsze równanie oczywiście wyglada tak: \(1-2\cos^22x-\cos2x=0
\)
\(1-2\cos^22x-\cos2x=0\\
-2\cos^22x-\cos 2x+1=0\\
2\cos^22x+\cos 2x-1=0\)
eresh pisze: 12 sty 2024, 19:13 \(2\cos^22x-1+\cos 2x=0\\
\cos 2x=t, t\in [-1,1]\\
2t^2+t-1=0\\
t=-1\;\;\;t=\frac{1}{2}
\cos 2x=-1\;\;\;\vee\;\;\;\cos 2x=\frac{1}{2}\\
2x=\pi+2k\pi\;\;\;\vee\;\;\;2x=\frac{\pi}{3}+2k\pi\;\;\;2x=-\frac{\pi}{3}+2k\pi\\
x=\frac{\pi}{2}+k\pi\;\;\;\vee\;\;\;x=\frac{\pi}{6}+k\pi\;\;\;x=\frac{-\pi}{6}+k\pi\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ