Zderzenie sprężyste

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MarekZGrabiny
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 03 gru 2023, 21:54
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Zderzenie sprężyste

Post autor: MarekZGrabiny »

Kula o masie m1 poruszająca się z prędkością Vo zderza się ze spoczywającą kulą o masie m2. Po zderzeniu, które traktujemy jako doskonale sprężyste, kule poruszają się odpowiednio z prędkościami V1 i V2 (w poziomie). Jaka część początkowej energii kinetycznej traci pierwsza kula?
Rozpisałem równania z zasady zachowania pędu oraz energii mechanicznej, ale dalej nie mam pomysłu co mam policzyć.

$$m_1\cdot V_0+m_2\cdot 0=m_1\cdot V_1+m_2\cdot V_2$$
$$\frac{m_1\cdot {V_0}^2}{2}=\frac{m_1\cdot {V_1}^2}{2}+\frac{m_2\cdot {V_2}^2}{2}$$
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zderzenie sprężyste

Post autor: korki_fizyka »

MarekZGrabiny pisze: 07 sty 2024, 19:19[..]
Rozpisałem równania z zasady zachowania pędu oraz energii mechanicznej, ale dalej nie mam pomysłu co mam policzyć.
Masz policzyć \(\Delta E_k =E_{ko} -E_{k1}\)
Spoiler
\(\Delta E_k = \frac{m_1m_2v_o^2}{m_1+m_2} \)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
MarekZGrabiny
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 03 gru 2023, 21:54
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Re: Zderzenie sprężyste

Post autor: MarekZGrabiny »

Mógłbyś wyjaśnić, skąd wziął się taki wynik?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zderzenie sprężyste

Post autor: korki_fizyka »

Z rozwiązania układu równań, który sam napisałeś w pierwszym poście.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ