Wykaż, że r = r1 + r2 + r3

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
hlleric42
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 10 kwie 2023, 23:29
Płeć:

Wykaż, że r = r1 + r2 + r3

Post autor: hlleric42 »

Wewnątrz trójkąta ABC wybrano dowolny punkt M, przez który poprowadzono proste równoległe do jego boków.
Proste te podzieliły trójkąt ABC na sześć części, z których trzy są trójkątami. Niech r1, r2,
r3 będą promieniami okręgów wpisanych w powstałe trójkąty,
a r promieniem okręgu wpisanego w trójkąt ABC. Wykaż, że r = r1 + r2 + r3
hlleric42
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 10 kwie 2023, 23:29
Płeć:

Re: Wykaż, że r = r1 + r2 + r3

Post autor: hlleric42 »

Po narysowaniu rysunku, wyszło mi, że wszystkie te trójkąty są do siebie podobne z cechy KKK, i to że pewnie należy wykorzystać wzór P = p * r
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1950 razy

Re: Wykaż, że r = r1 + r2 + r3

Post autor: Jerry »

Przyjmijmy oznaczenia jak na rysunku, z szybkimi wnioskami dotyczącymi długości odcinków,:
001 (2).jpg
Zauważyłeś podobieństwo trójkątów - zachodzi ciąg równości:
\[{r_1\over c_1}={r_2\over c_2}={r_3\over c_3}={r\over c}=\text{const}=z>0\]
czyli:
\[c_1={r_1\over z}\wedge c_2={r_2\over z}\wedge c_3={r_3\over z}\wedge c={r\over z}\]
Wobec
\[c_1+c_2+c_3=c\]
mamy
\[{r_1\over z}+{r_2\over z}+{r_3\over z}={r\over z}\qquad|\cdot z\\
r_1+r_2+r_3=r\quad \text{CKD}\]
Pozdrawiam
anilewe_MM
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 141
Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
Podziękowania: 595 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Wykaż, że r = r1 + r2 + r3

Post autor: anilewe_MM »

Jeśli rozwiążę w maju zadania z geometrii, to tylko dzięki czytaniu wiadomości z tego forum :D
ODPOWIEDZ