Liczba wszystkich zespołów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
yexx
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 06 sty 2024, 23:21
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Liczba wszystkich zespołów

Post autor: yexx »

Znajdź liczbę wszystkich zespolow skladajacych sie z 3, 4 i 5 osób, ktore mozna utworzyc z grupy 13 osob zakladajac, ze zadna z osob nie moze nalezec do wiecej niz jednego zespołu.
Tego typu zadania nie są moją mocną stroną :shock: Pomocy
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1950 razy

Re: Liczba wszystkich zespołów

Post autor: Jerry »

\({13\choose5}\cdot{8\choose4}\cdot{4\choose3}=\ldots\)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1950 razy

Re: Liczba wszystkich zespołów

Post autor: Jerry »

Przespałem się z problemem i ... doszedłem do wniosku, że autorowi zadania chodziło jednak o coś innego:
\[13=5+5+3=5+4+4=4+3+3+3\]
  • jeśli grupy są rozróżnialne, to:
    \({13\choose5}\cdot{8\choose5}\cdot{3\choose3}+{13\choose5}\cdot{8\choose4}\cdot{4\choose4}
    +{13\choose4}\cdot{9\choose3}\cdot{6\choose3}\cdot{3\choose3}=\ldots\)
  • jeśli grupy nie są rozróżnialne (co jest bardziej prawdopodobne), to:
    \(\left({1\over2!}\cdot{13\choose5}\cdot{8\choose5}\right)\cdot{3\choose3}+{13\choose5}\cdot\left({1\over2!}\cdot{8\choose4}\cdot{4\choose4}\right)
    +{13\choose4}\cdot\left({1\over3!}\cdot{9\choose3}\cdot{6\choose3}\cdot{3\choose3}\right)=\ldots\)
Pozdrawiam
anilewe_MM
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 141
Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
Podziękowania: 595 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Liczba wszystkich zespołów

Post autor: anilewe_MM »

To dzielenie przez silnie to niszczenie porządku? Bo tak to zrozumiałam :?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1950 razy

Re: Liczba wszystkich zespołów

Post autor: Jerry »

Dobrze zrozumiałaś!

Pozdrawiam
yexx
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 06 sty 2024, 23:21
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Re: Liczba wszystkich zespołów

Post autor: yexx »

Dziekuje!
Jerry pisze: 07 sty 2024, 12:47 Przespałem się z problemem i ... doszedłem do wniosku, że autorowi zadania chodziło jednak o coś innego:
\[13=5+5+3=5+4+4=4+3+3+3\]
  • jeśli grupy są rozróżnialne, to:
    \({13\choose5}\cdot{8\choose5}\cdot{3\choose3}+{13\choose5}\cdot{8\choose4}\cdot{4\choose4}
    +{13\choose4}\cdot{9\choose3}\cdot{6\choose3}\cdot{3\choose3}=\ldots\)
  • jeśli grupy nie są rozróżnialne (co jest bardziej prawdopodobne), to:
    \(\left({1\over2!}\cdot{13\choose5}\cdot{8\choose5}\right)\cdot{3\choose3}+{13\choose5}\cdot\left({1\over2!}\cdot{8\choose4}\cdot{4\choose4}\right)
    +{13\choose4}\cdot\left({1\over3!}\cdot{9\choose3}\cdot{6\choose3}\cdot{3\choose3}\right)=\ldots\)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ