Rozkłady zmiennych losowych

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bogdan03
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 03 sty 2024, 21:03
Płeć:

Rozkłady zmiennych losowych

Post autor: bogdan03 »

Podobnie jak w Zadaniu 5. tenisiści grają do momentu wygrania trzech setów pod rząd, ale liczba setów nie jest niczym ograniczona. Pokazać, że z prawdopodobieństwem 1 tenisiści rozegrają skończoną liczbę setów.
Wskazówka: Można skorzystać z lematu B-C. W języku zmiennych losowych zadanie polega na pokazaniu, że P(Y < \( \infty \)) = 1, gdzie Y oznacza ilość rozegranych setów. Znalezienie rozkładu zmiennej Y wydaje się być trudnym zadaniem, ale znalezienie P(Y = 3), P(Y = 4), P(Y = 5) jest dość proste. Proszę wyliczyć np. P(Y = 4).
ODPOWIEDZ