Zadanie (drgania)

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
DvaChe
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 30 sty 2023, 12:59
Podziękowania: 4 razy

Zadanie (drgania)

Post autor: DvaChe »

Wyznaczyć równania x(t) oraz y(t) dla trajektorii jak na rysunku (prosta od punktu (-4;2) przez 0 do punktu (4; -2)). Założyć, że Vxmax = pi, aymax = -pi^2/8. Jaki będzie stosunek E całkowitej w kierunku x do kierunku y.
Awatar użytkownika
DvaChe
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 30 sty 2023, 12:59
Podziękowania: 4 razy

Re: Zadanie (drgania)

Post autor: DvaChe »

W tym zadaniu nie chodzi o rzut poziomy, ta trajektoria to trajektoria punktu będącego złożeniem tych dwóch drgań (x(t) i y(t)). Czytałem ten podręcznik, ale niestety nadal nie ogarniam jak zrobić to dla dwóch drgań jednocześnie, oraz nie wiem dla czego są podane wartości maksymalne skoro wszystko się skraca i wzór na energię całkowitą to E = 1/2 * k * A^2.
Awatar użytkownika
DvaChe
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 30 sty 2023, 12:59
Podziękowania: 4 razy

Re: Zadanie (drgania)

Post autor: DvaChe »

Równania chyba będą takie: x(t)= 4sin(\(\omega\)t), y(t) = -2sin(\(\omega\)t)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zadanie (drgania)

Post autor: korki_fizyka »

Bardziej użyteczne byłyby linki do krzywych Lissajous:
https://pre-epodreczniki.open.agh.edu.p ... monicznych
https://www.if.pw.edu.pl/~anadam/WykLad ... WW_13.html

jak już ustalisz te r-nia, to wystarczy potem ich składowe podstawić we wzorach na energię.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
DvaChe
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 30 sty 2023, 12:59
Podziękowania: 4 razy

Re: Zadanie (drgania)

Post autor: DvaChe »

korki_fizyka pisze: 05 sty 2024, 16:54 Bardziej użyteczne byłyby linki do krzywych Lissajous:
https://pre-epodreczniki.open.agh.edu.p ... monicznych
https://www.if.pw.edu.pl/~anadam/WykLad ... WW_13.html

jak już ustalisz te r-nia, to wystarczy potem ich składowe podstawić we wzorach na energię.
Czyli stosunek energii całkowitej x do y wyznaczyć za pomocą wzoru \(E = 1/2 * k * A^2\), a te wartości maksymalne były podane dla wyznaczenia \(\omega\) z tych zależności: \( V_{max} = \omega * A, a_{max} = \omega^2 * A\)?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zadanie (drgania)

Post autor: korki_fizyka »

Współczynnik k jest taki sam wystarczy podzielić amplitudy i podnieść do kwadratu.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ