Całka

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Hermi
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 22 lis 2023, 19:05
Podziękowania: 23 razy
Płeć:

Całka

Post autor: Hermi »

Przyjmując w definicji całki oznaczonej podział równomierny przedziału całkowania obliczyć
\(\int\limits_{\scriptsize -2}^{\scriptsize 1}{2\,x-1}{\;\mathrm{d}x}\)

Rozumiesz, że tu mam wykorzystać całkę oznaczoną Reimanna, ale nie wiem jak ;(
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: Całka

Post autor: radagast »

Pomogę :
Hermi pisze: 30 gru 2023, 23:34 Przyjmując w definicji całki oznaczonej podział równomierny przedziału całkowania obliczyć
\(\int\limits_{\scriptsize -2}^{\scriptsize 1}{2\,x-1}{\;\mathrm{d}x}\)

Rozumiesz, że tu mam wykorzystać całkę oznaczoną Reimanna, ale nie wiem jak ;(
I teraz po prostu:
\(\int\limits_{\scriptsize -2}^{\scriptsize 1}{2\,x-1}{\;\mathrm{d}x}=[x^2-x]_{-2}^1=(-2)^2-(-2) -(1^2-1)= 4+2-1+1=6\)
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1636
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Całka

Post autor: janusz55 »

Proszę obliczyć, korzystając z definicji całki B.Riemanna :

\(\int\limits_{\scriptsize -2}^{\scriptsize 1}({2\,x-1}){\mathrm{d}x}.\)

Zanim przystąpimy do rozwiązywania zadania musimy zrozumieć na czym polega konstrukcja całki Riemanna.

Zagadnieniem, z którym mamy się zmierzyć jest obliczenie pola figury ograniczonej z góry i z dołu między wykresem funkcji \( y = 2x -1 \) z dołu i z góry osią \( Ox \) oraz z lewej i prawej strony prostymi \( x = -2 \) i \( x =1.\)

Trudno jest policzyć pole krzywoliniowej figury, ale za to łatwo jest znaleźć pole prostokąta. Pomysł polega na zastąpieniu szukanego pola przez sumę pól pewnych prostokątów.

Zauważmy, że funkcja podcałkowa \( f(x) = 2x -1 \) w przedziale \( [-2 ; 1] \) przyjmuje zarówno wartości ujemne jak i dodatnie jest funkcją ciągłą, a więc całkowalną.

Pole jako miara nie może mieć być ujemne. Uwzględniamy więc wartość bezwzględną funkcji podcałkowej i konstruujemy dwie sumy Riemanna:

odpowiednio dla przedziałów \( \left[-2 ; \ \ \frac{1}{2}\right], \ \ \left[\frac{1}{2}; \ \ 1\right].\)

Procedura obliczania pola składa się z następujących kroków :

1.
Dzielimy przedział \( [-2 ; 1] \) na dwa podprzedziały o \( n \) częściach równej długościach (choć niekoniecznie) \( \Delta x, \Delta x'. \)

\( -2 = x_{0} < x_{1} < x_{2} < \ \ ... \ \ x_{n} = \frac{1}{2}, \ \ \Delta x = \frac{\frac{1}{2} - (-2)}{n} = \frac{5}{2n}.\)

\( \frac{1}{2} = x'_{0}< x'_{1} < \ \ ... \ \ x'_{n} = 1, \ \ \Delta x' = \frac{1 - \frac{1}{2}}{n} = \frac{1}{2n} \)

2.
Określamy punkty węzłowe argumentów funkcji podcałkowej \( x_{i} = -2 + i\cdot\Delta x = -2 + i \frac{5}{2n} = -2 + \frac{5}{2n} i , \ \ i = 0,1,2,...,n \).

\( x'_{i} = \frac{1}{2} + \frac{1}{2n}i, \ \ i = 0,1,,2,..., n.\)

3.
Obliczamy wartości funkcji podcałkowej w punktach węzłowych

\( f(x_{i}) = -2x_{i} +1 = -2 \left(-2 + \frac{5}{2n} i\right) =- \frac{5}{n} i + 5.\)

\( f(x'_{i}) = 2x'_{i} -1 = 2\left( \frac{1}{2} + \frac{1}{2n}i \right) -1 =\frac{1}{n}i. \)

4.
Tworzymy sumy całkowe:

\( \sum_{i=0}^{n} f(x_{i})\Delta x = \sum_{i=0}^{n} \left(-\frac{5}{n}i+5\right)\cdot \frac{5}{2n} =-\frac{25}{2n^2} \sum_{i=0}^{n} i + \frac{25}{2n}\sum_{i=0}^{n}1 = -\frac{25}{n^2}\frac{0+n}{2}n + \frac{25}{2n}\cdot n = -\frac{25}{4} + \frac{25}{2} = 6\frac{1}{4}. \)

\( \sum_{i=0}^{n} f(x'_{i})\Delta x' = \sum_{i=0}^{n} \frac{1}{n}i \cdot \frac{1}{2n} =\frac{1}{2n^2}\sum_{i=0}^{n}i = \frac{1}{2n^2}\frac{0+n}{2}n = \frac{1}{4}.\)

Wykorzystaliśmy wzór na sumę postępu arytmetycznego.

5.
Obliczamy całkę Riemanna

\(\int\limits_{\scriptsize -2}^{\scriptsize 1}({2\,x-1}){\mathrm{d}x} = \Lim_{n\to \infty} \sum_{i=0}^{n}f(x_{i}) \Delta x + \Lim_{n\to \infty} \sum_{i=0}^{n}f(x'_{i}) \Delta x' = 6\frac{1}{4} + \frac{1}{4} = 6\frac{1}{2}.\)

Pozostało nam sprawdzenie - obliczeniem tej całki oznaczonej wzorem Newtona, jako różnicy wartości funkcji pierwotnych w górnej i dolnej granicy całki.

\( \int\limits_{\scriptsize -2}^{\scriptsize 1}({2\,x-1}){\mathrm{d}x} = \int_{-2}^{\frac{1}{2}}-(2x-1)dx + \int_{\frac{1}{2}}^{1}(2x -1)dx = \left[-x^2+x\right]_{-2}^{\frac{1}{2}} + \left[x^2-x\right]_{\frac{1}{2}}^{1} = -\frac{1}{4}+\frac{1}{2}+4+2 +1-1 -\frac{1}{4}+\frac{1}{2} = 6\frac{1}{2}.\)
Hermi
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 22 lis 2023, 19:05
Podziękowania: 23 razy
Płeć:

Re: Całka

Post autor: Hermi »

Jest jakaś różnica jeśli zamiast i=0 wezmę i=1?

Dobrze już wiem
ODPOWIEDZ