Asymptotyka zadania

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
asdbf123
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 25 gru 2023, 19:33
Płeć:

Asymptotyka zadania

Post autor: asdbf123 »

Witam,
Mam do zrobienia zadania związane z asymptotyką w matematyce dyskretnej, jednakże nie do końca rozumiem co mam tu tak na prawdę zrobić. Jeżeli były ktoś tak miły wytłumaczyć prostymi słowami jak to zrobić (a najlepiej rozwiązał jakieś krok po kroku tak abym mógł przenalizować tok)

1. \(e^{\ln 855 + \ln(n!)} = Ω\left(592\ln\left(e^{473^n}\right)\right)\)
2. \(310n^{\frac{1}{731}} = O\left(7(n \ln n)\right)\)
3. \(e^{\ln 161 + \ln(n^{\ln n})} = \theta\left(\ln(\ln^{509} n)\right)\)
4. \(\ln(n^{745}) = o(884812^n)\)

Z góry dziękuję za pomoc
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1635
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Asymptotyka zadania

Post autor: janusz55 »

\( 1< log(n)< \sqrt{n}< n < n\cdot log(n)< n^2 < n^3< \ \ ... \ \ <2^{n}< 3^{n} < \ \ ... \ \ < n! < n^{n}.\)

1.

\( e^{\ln 855 + \ln(n!)} = \Omega\left(592\ln\left(e^{473^n}\right)\right)\)

\( f(n) = \Omega(g(n)) \Longleftrightarrow \exists (c, n_{0} = const) \forall (n \geq n_{0}) \ \ f(n) \geq c\cdot g(n).\)

\( f(n) = e^{\ln(855) + \ln(n!)} = 855\cdot n! \geq 592\cdot 473^{n} \cdot 1 = 592\cdot 473^{n} \cdot\ln(e) = 592 \cdot \ln\left(e^{473n}\right).\)

\( e^{\ln 855 + \ln(n!)} = \Omega\left(592\ln\left(e^{473^n}\right)\right), \ \ c = 592.\)


2.

\( 310n^{\frac{1}{731}} = O\left(7(n \ln n)\right)\)

\( f(n) = O(g(n)) \Longleftrightarrow \exists (c, n_{0} = const) \ \ \forall (n \geq n_{0}) \ \ f(n) \leq c\cdot g(n)\) (symbol Bachmanna-Landaua).

\( f(n) = 310n^{\frac{1}{731}} = 310\sqrt[731]{n} \leq 310\cdot n \leq 310 n\cdot \ln(n) \leq 420n\cdot \ln(n) = 60\cdot 7n\ln(n) = O(7n\ln(n)), \ \ c = 60.\)

3.

\( e^{\ln 161 + \ln(n^{\ln n})} = \theta\left(\ln(\ln^{509} n)\right)\)

\( f(n) = \theta(g(n)) \Longleftrightarrow \exists (c_{1}, c_{2}, n_{0} = const) \forall (n \geq n_{0}) \ \ c_{1}\cdot g(n)\leq f(n) \leq c_{2}\cdot g(n).\)

\( f(n) = e^{\ln 161 + \ln(n^{\ln n})} = 161\cdot n^{\ln(n)}.\)

\( 1\cdot n^{\ln(n)} \leq 161n^{\ln(n)} \leq 509\ln(\ln(n)) \leq 509\cdot \ln(n), \ \ c_{1} = 1, \ \ c_{2} = 509.\)

4.

\(\ln(n^{745}) = o(884812^n) \)

\( f(n) = o(g(n)) \Longleftrightarrow \forall ( c>0) \exists( n>0 ) \forall (n>n_{0} \ \ ( 0 \leq f(n) \leq c\cdot g(n)\) (symbol Bachmanna-Landaua).

lub

\( \Lim_{x\to x_{0}} \frac{f(x)}{g(x)} = 0 \)

\( f(n) = \ln(n^{745}) = 745\ln(n) \leq 745\cdot 884812^{n}, \ \ c = 745.\)

lub

\( \Lim_{n\to \infty} \frac{\ln \left(n^{745}\right)}{884812^{n}} = 0.\)
asdbf123
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 25 gru 2023, 19:33
Płeć:

Re: Asymptotyka zadania

Post autor: asdbf123 »

Witam, dzięki za rozwiązanie, dużo mi pomogło, ale mam jedno pytanie dlaczego w przykładzie 3 linijka 4 mamy c1 × f(n) ⩽ f(n) ⩽ c2 × g(x). Skoro we wzorze jest inaczej. Nie rozumiem dlaczego tam na początku jest 1 × n^ln(n).
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1635
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Asymptotyka zadania

Post autor: janusz55 »

Definicja symbolu \( "\theta" \) jest poprawna.

Dobieramy takie stałe \( c_{1}, c_{2} \) tak, aby zachodziła nierówność podwójna. Stałą \( c_{1} \) możemy wziąć na przykład:\( 2,10, 100,..., \ \ 508. \)

Proszę zauważyć, że wykorzystujemy nierówność \( \ln(\ln(n)) \leq \ln(n), \) dla \( n\in\nn_{+}.\)
ODPOWIEDZ