Ciśnienie, woda, metry, nurek

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pi-3_14
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 25 sty 2013, 22:32
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Ciśnienie, woda, metry, nurek

Post autor: Pi-3_14 »

Cześć,

pytanie następujące: na jaką głębokość ma zejść nurek, żeby działało na niego ciśnienie 3 atm, gdy gęstość wody wynosi 1 \(\frac{g}{cm^3}\)?
Moje wyliczenie:

Wiem, że 1 atm = 1033 \(\frac{g}{cm^2}\) (tak podane w tekście).
Wiem też, że ciśnienie to iloczyn wysokości i gęstości, więc podstawiam i mam odpowiedź (w zaokrągleniu) 31m.

Czy to jest poprawne (jeśli nie jest, proszę o pomoc)?
W matematyce nie ma drogi specjalnie dla królów.
Euklides
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Ciśnienie, woda, metry, nurek

Post autor: korki_fizyka »

\(1 \ atm = 1,013\cdot 10^5\ Pa\), gęstosć wody \(\rho = 10^3\ \frac{kg}{m^3} \)
Ciśnienie jakie działa na nurka to suma ciśnienia atmosferycznego i hydrostatycznego. Czyli ten drugi składnik wyniesie 2 atm. Aby obliczyć głębokość wystarczy przekształcić wzór \(p=\rho g h\).
Spoiler
\(h\approx 20,7\ m\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Pi-3_14
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 25 sty 2013, 22:32
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Re: Ciśnienie, woda, metry, nurek

Post autor: Pi-3_14 »

Dziękuję! Wszystko jasne :)
W matematyce nie ma drogi specjalnie dla królów.
Euklides
ODPOWIEDZ