nierówność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anilewe_MM
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 141
Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
Podziękowania: 597 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

nierówność

Post autor: anilewe_MM »

Czy z \(x^6-\frac{1}{x^6}>1\) dla dla x różnego od zera wynika \(x^{18}+\frac{1}{x^{18}}>2x^6+\frac{2}{x^6}\) ?
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: nierówność

Post autor: Icanseepeace »

\( L = x^{18} + \frac{1}{x^{18}} = (x^6 + \frac{1}{x^6})(x^{12} - 1 + \frac{1}{x^{12}}) = (x^6 + \frac{1}{x^6})((x^6 - \frac{1}{x^6})^2 -1) + 2) > 2(x^6 + \frac{1}{x^6}) = P \)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3550
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1953 razy

Re: nierówność

Post autor: Jerry »

Albo, ze "szkolnym" zapisem:
\[x^6-\frac{1}{x^6}>1\qquad|^2\\ \Downarrow\\
x^{12}-2+\frac{1}{x^{12}}>1\\
x^{12}-1+\frac{1}{x^{12}}>2\qquad|\cdot\left(x^6+\frac{1}{x^6}\right)\\
x^{18}+\frac{1}{x^{18}}>2x^6+\frac{2}{x^6}\\ \text{CKD}\]
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ