Dziedzina z parametrem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anilewe_MM
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 141
Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
Podziękowania: 597 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Dziedzina z parametrem

Post autor: anilewe_MM »

Dla jakich m dziedzina funkcji \(y=\sqrt{3x^4-4x^3+6x^2-12x+m}\) jest rzeczywista?
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: Dziedzina z parametrem

Post autor: Icanseepeace »

\( 3x^4 - 4x^3 + 6x^2 - 12x + m = (x-1)^4 + 2(x^2 - 1)^2 + 4(x-1)^2 + m - 7 \)
Wystarczy aby
\( m \geq 7 \)
Można też użyć pochodnej -> Wszystkie ekstrema muszą być dodatnie.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3549
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1952 razy

Re: Dziedzina z parametrem

Post autor: Jerry »

Icanseepeace pisze: 09 gru 2023, 18:28 Wszystkie ekstrema muszą być dodatnie.
Raczej nieujemne!

Pobawiłem się pochodną - liczy się bardzo fajnie. Jest jedno ekstremum: \(\begin{cases}x=1\\y_\min=m-7\end{cases}\).
Wtedy przyszło mi do głowy:
\(w(x)=3x^4 - 4x^3 + 6x^2 - 12x + m=(x-1)^2(3x^2+2x+7)+m-7\ge m-7\)
bo wyróżnik trójmianu w drugim nawiasie jest ujemny. Czyli, aby \(D=\rr\), musi \(m-7\ge0\).

Pozdrawiam
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: Dziedzina z parametrem

Post autor: Icanseepeace »

Jerry pisze: 09 gru 2023, 19:42
Icanseepeace pisze: 09 gru 2023, 18:28 Wszystkie ekstrema muszą być dodatnie.
Raczej nieujemne!
Trafna sugestia, tak nieujemne.
Skoro już poruszyłeś temat to pozwolę sobie trochę doprecyzować moje stwierdzenie.
Sam fakt, że pewna funkcja g. Posiada wszystkie ekstrema dodatnie, wcale nie musi oznaczać, że ta funkcja przyjmuje tylko wartości dodatnie:
\( g(x) = 1 - x^4 \)
Dlatego poza wyznaczeniem ekstremum jest również do zrobienia (niestety) podstawowy przebieg zmienności funkcji.
Precyzuję ponieważ moje stwierdzenie "Wszystkie ekstrema muszą być dodatnie" może być trochę mylące.
Niezbędny jest również do przeprowadzenia przebieg zmienności (wystarczy monotoniczność)
anilewe_MM
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 141
Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
Podziękowania: 597 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Dziedzina z parametrem

Post autor: anilewe_MM »

@Icanseepeace: jak się znajduje taką postać wielomianu? Ja bym na to nie wpadła!
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: Dziedzina z parametrem

Post autor: Icanseepeace »

anilewe_MM pisze: 09 gru 2023, 20:36 @Icanseepeace: jak się znajduje taką postać wielomianu? Ja bym na to nie wpadła!
Skojarzyłem współczynniki -4 , 6 z pewnym rzędem trójkąta Pascala i potem trochę szczęściem reszta też się pozwijała.
Taki rozkład nie zawsze jest łatwo znaleźć. Dlatego:
Proponuję też abyś rozwiązała to zadanie metodą z pochodną.
Metoda jest bardziej schematyczna i pewnie pod nią są układane zadania na maturze.
Tak jak wspomniał Jerry, przyjemnie się liczy.
ODPOWIEDZ