Ciąg arytmetyczny
a6=-1 a obliczyć trzeba S18 nic więcej nie mam podane chce to zrozumieć chyba zadanie z tych na myślenie
Oblicz Sumę początkowych wyrazów mając tylko 6 wyraz ciagu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3537
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1941 razy
Re: Oblicz Sumę początkowych wyrazów mając tylko 6 wyraz ciagu
Wg mnie, przy znanym \(a_6=a_1+5r=-1\) jednoznacznie policzalny jest \(S_{11}=\frac{2a_1+10r}{2}\cdot11=-11\). Pozostałe wyrazy tego szeregu można tylko uzależnić od \(a_1\) lub \(r\) np.:
\[S_n=\frac{2(-1-5r)+(n-1)\cdot r}{2}\cdot n=\ldots\]
Pozdrawiam
\[S_n=\frac{2(-1-5r)+(n-1)\cdot r}{2}\cdot n=\ldots\]
Pozdrawiam
-
- Fachowiec
- Posty: 1607
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 421 razy
Re: Oblicz Sumę początkowych wyrazów mając tylko 6 wyraz ciagu
Jeżeli wyraz szósty wyraz ciągu arytmetycznego \( a_{6} = -1 \) i jego suma jedenastu wyrazów \( S_{11} = -11, \) to można przypuszczać, że jest to ciąg stały o \( a_{1} = -1, \ \ r = 0.\)
Jego suma osiemnastu wyrazów wynosi \( S_{18} = -1\cdot 18 = [2(-1) + 7\cdot 0]\cdot 9 = -18.\)
Jego suma osiemnastu wyrazów wynosi \( S_{18} = -1\cdot 18 = [2(-1) + 7\cdot 0]\cdot 9 = -18.\)
- Jerry
- Expert
- Posty: 3537
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1941 razy
Re: Oblicz Sumę początkowych wyrazów mając tylko 6 wyraz ciagu
Szansa na to jest jak \(1\colon \mathfrak{C} \)
-
- Stały bywalec
- Posty: 375
- Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
- Podziękowania: 346 razy
- Otrzymane podziękowania: 95 razy
Re: Oblicz Sumę początkowych wyrazów mając tylko 6 wyraz ciagu
Są janusze i są Grażyny..cóż sól życia, podobno tylko 5% jest zdolnych ale zanim pójdą do szkoły to aż 90% dzieciaków przejawia cechy geniusza