Wyznaczanie wzoru funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MGMatek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 03 gru 2023, 21:15
Płeć:

Wyznaczanie wzoru funkcji

Post autor: MGMatek »

Cześć,
jakaś podpowiedź jak rozwiązać to zadanie:

Funkcja liniowa f spełnia warunek f(6)= \frac{7+f(7)}{7}+ \frac{5+f(5)}{5} . Wyznacz wzór funkcji f.

rozpisałem sobie f(6)=6a+b itd. ale do niczego konkretnego mnie to nie doprowadziło.
MGMatek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 03 gru 2023, 21:15
Płeć:

Re: Wyznaczanie wzoru funkcji

Post autor: MGMatek »

Bardziej czytelna wersja ;)

\(
f(6)= \frac{7+f(7)}{7}+ \frac{5+f(5)}{5}
\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3540
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1946 razy

Re: Wyznaczanie wzoru funkcji

Post autor: Jerry »

Warunki zadania spełnia funkcja liniowa o wzorze \(y=f(x)=ax+b\) taka, że współczynniki spełniają równanie
\[140a+23b=70\]
zatem
\[y=f(x)=ax+\frac{70-140a}{23}\wedge D=\rr\wedge a\in\rr\]
i więcej z tej treści zadania nie wynika.

Pozdrawiam
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1617
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 422 razy

Re: Wyznaczanie wzoru funkcji

Post autor: janusz55 »

Możemy zapisać równanie pęku prostych w postaci:

\( y = \left (x-\frac{140}{23}\right) a + \frac{70}{23}, \ \ a \in \rr.\)
ODPOWIEDZ