Nie wykonując dzieleń wyznaczyć reszty z dzielenia

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Hermi
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 22 lis 2023, 19:05
Podziękowania: 23 razy
Płeć:

Nie wykonując dzieleń wyznaczyć reszty z dzielenia

Post autor: Hermi »

Nie wykonując dzielenia wyznaczyć reszty z dzielenia wielomianu

1) \( P(x) = x^{2006} + x^{1002} − 1 ;\ Q(x) = x^4 + 1\)

2) \(P(x) = x^{444} + x^{111} + x − 1 ;\ Q(x) = (x^2 + 1)^2\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1950 razy

Re: Nie wykonując dzieleń wyznaczyć reszty z dzielenia

Post autor: Jerry »

Hermi pisze: 28 lis 2023, 01:40 Nie wykonując dzielenia wyznaczyć reszty z dzielenia wielomianu

1) \( P(x) = x^{2006} + x^{1002} − 1 ;\ Q(x) = x^4 + 1\)
Ja bym to zrobił tak:
Dla \(t=x^2\) mamy
\[t^{1003} + t^{501} − 1=(t^2 + 1)\cdot w(t)+\color{blue}{(at+b)}\\
\begin{cases}(-i)^{1003} + (-i)^{501} − 1=0\cdot w(-i)+a\cdot(-i)+b\\i^{1003} + i^{501} − 1=0\cdot w(i)+a\cdot i+b\end{cases}\\
\begin{cases}-2i − 1=-a\cdot i+b\\2i− 1=a\cdot i+b\end{cases}\\ \begin{cases}a=2\\b=-1\end{cases}\\ \ \\
x^{2006} + x^{1002} − 1 =(x^4 + 1)\cdot w(x^2)+\color{blue}{(2x^2-1)}\]

Pozdrawiam
PS. Rachunki, jak zwykle, do sprawdzenia
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1950 razy

Re: Nie wykonując dzieleń wyznaczyć reszty z dzielenia

Post autor: Jerry »

Hermi pisze: 28 lis 2023, 01:40 Nie wykonując dzielenia wyznaczyć reszty z dzielenia wielomianu

2) \(P(x) = x^{444} + x^{111} + x − 1 ;\ Q(x) = (x^2 + 1)^2\)
Ja bym to zaczął tak:
Rozpatrzmy wielomian
\[w(x)=x^{444} + x^{111} + x − 1-\color{blue}{(ax^3+bx^2+cx+d)}\]
którego podwójnymi pierwiastkami są \(-i\) oraz \(i\). Zatem:
\[\begin{cases}w(-i)=0\\w(i)=0\\w'(-i)=0\\w'(i)=0\end{cases}\]
pozostaje rozwiązać i sformułować odpowiedź

Pozdrawiam
Hermi
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 22 lis 2023, 19:05
Podziękowania: 23 razy
Płeć:

Re: Nie wykonując dzieleń wyznaczyć reszty z dzielenia

Post autor: Hermi »

Jeśli dobrze rozumiem to w^' jest to pochodna wielomianu w(x)=x^444+... i ona też ma mi dać 0
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1950 razy

Re: Nie wykonując dzieleń wyznaczyć reszty z dzielenia

Post autor: Jerry »

Tak! Skorzystałem z faktu:
Jeżeli \(p\) jest pierwiastkiem \(k\)-krotnym wielomianu \(w(x)\), to \(p\) jest pierwiastkiem \((k-1)\)-krotnym wielomianu \(w'(x)\).
Pozdrawiam
Maciek32
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 87
Rejestracja: 14 mar 2023, 17:08
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Nie wykonując dzieleń wyznaczyć reszty z dzielenia

Post autor: Maciek32 »

A czy to \(i\) oznacza jednostkę urojoną?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1950 razy

Re: Nie wykonując dzieleń wyznaczyć reszty z dzielenia

Post autor: Jerry »

Tak

Pozdrawiam
Maciek32
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 87
Rejestracja: 14 mar 2023, 17:08
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Nie wykonując dzieleń wyznaczyć reszty z dzielenia

Post autor: Maciek32 »

Dlaczego jej użyłeś, możesz wyjaśnić?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1950 razy

Re: Nie wykonując dzieleń wyznaczyć reszty z dzielenia

Post autor: Jerry »

Zależało mi na wykorzystaniu tw. Bezoute'a,a wielomian \(w(x)=x^2+1\) nie ma rzeczywistych pierwiastków. Ponadto jesteśmy na forum "Studia"...

Pozdrawiam
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1643
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 426 razy

Re: Nie wykonując dzieleń wyznaczyć reszty z dzielenia

Post autor: janusz55 »

Wielomian reszty, o co najwyżej jeden stopień mniejszy od wielomianu dzielnika \( Q(x) \) nie odejmujemy lecz dodajemy do wielomianu \( w(x).\)

Jednostkę urojoną \( i \) używamy, po to, by rozłożyć na czynniki wielomian \( Q(x).\)

\( Q(x) = (x^2 +1)^2 = [(x+i)(x-i)]^2 = (x-i)^2\cdot (x+i)^2.\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1950 razy

Re: Nie wykonując dzieleń wyznaczyć reszty z dzielenia

Post autor: Jerry »

janusz55 pisze: 18 sty 2024, 22:01 Wielomian reszty, o co najwyżej jeden stopień mniejszy od wielomianu dzielnika \( Q(x) \) nie odejmujemy lecz dodajemy do wielomianu \( w(x).\)
\[p(x)=w(x)+r(x)\iff w(x)=p(x)-r(x)\]
Czytaj, proszę, posty ze zrozumieniem!

Miłego dnia
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1643
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 426 razy

Re: Nie wykonując dzieleń wyznaczyć reszty z dzielenia

Post autor: janusz55 »

Dzięki za odpowiedź i Miły Dzień - wzajemnie.
ODPOWIEDZ