Długość wysokości

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Natalis123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 31 paź 2023, 23:39
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Długość wysokości

Post autor: Natalis123 »

W równoległoboku ABCD krótsza przekątna BD jest [prostopadła do boku AD i ,a długość 5 cm. Jeden bok rónoległoboku jest o 1 cm dłużysz od drugiego. Oblicz długość wysokości opuszczonej z wierzchołka D na bok AB.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1641
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 426 razy

Re: Długość wysokości

Post autor: janusz55 »

Z Twierdzenia Pitagorasa dla trójkąta prostokątnego ABD (rys.)

\( x^2 + 5^2 = (x+1)^2, \)

obliczamy długość \( x \) krótszego boku równoległoboku.

Z trójkątów prostokątnych \( AED, DEB, \) stosując równanie Pitagorasa:

\( \begin{cases} y^2+h^2 = 12^2 \\ h^2 +(13 -y)^2 = 5^2 \end{cases} \)

wyznaczamy długość wysokości \( h \) równoległoboku opuszczonej z wierzchołka \( D \) na bok \( AB.\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Długość wysokości

Post autor: Jerry »

Skoro już wiesz, że boki równoległoboku są długości \(12\) cm i \(13\) cm a dłuższa wysokość ma \(5\) cm, to wystarczy, po prostu, rozwiązać równanie:
\[13\cdot h=12\cdot5\]
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ