Znajdz asymptoty

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
elii666
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 24 lut 2023, 16:11
Płeć:

Znajdz asymptoty

Post autor: elii666 »

Znajdź asymptoty pionowe i ukosne
\(f(x)=\frac{(3^x)}{(3^x-2^x)}\)


Wiem że dziedziną są Rzeczywiste bez 0
I wyszły mi takie dwa równania na granice ktore wyznaczą pionową asymptote tylko nie wiem jak to rozwiązać
\(\Lim x-> 0^- \frac{(3^0)}{(3^0−2^0)}\)

i

\(\Lim x-> 0^+ \frac{(3^0)}{(3^0−2^0)}\)

I co dalej zrobic
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Znajdz asymptoty

Post autor: eresh »

elii666 pisze: 15 lis 2023, 12:55 Znajdź asymptoty pionowe i ukosne
\(f(x)=\frac{(3^x)}{(3^x-2^x)}\)


Wiem że dziedziną są Rzeczywiste bez 0
I wyszły mi takie dwa równania na granice ktore wyznaczą pionową asymptote tylko nie wiem jak to rozwiązać
\(\Lim x-> 0^- \frac{(3^0)}{(3^0−2^0)}\)

i

\(\Lim x-> 0^+ \frac{(3^0)}{(3^0−2^0)}\)

I co dalej zrobic
\(\Lim_{x\to 0^+}\frac{3^x}{3^x-2^x}=\Lim_{x\to 0^+}\frac{1}{1-(\frac{2}{3})^x}=+\infty\\
\Lim_{x\to 0^-}\frac{3^x}{3^x-2^x}=\Lim_{x\to 0^-}\frac{1}{1-(\frac{2}{3})^x}=-\infty\\
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
elii666
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 24 lut 2023, 16:11
Płeć:

Re: Znajdz asymptoty

Post autor: elii666 »

I pozniej zeby obliczyc asymptote poziomą robimy tak zgadza sie?
\(\Lim
x ->+-∞ \frac{(3^x)}{(3^x−2^x)} * \frac{1}{x}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Znajdz asymptoty

Post autor: eresh »

elii666 pisze: 15 lis 2023, 13:23 I pozniej zeby obliczyc asymptote poziomą robimy tak zgadza sie?
\(\Lim
x ->+-∞ \frac{(3^x)}{(3^x−2^x)} * \frac{1}{x}\)
ukośną
tak robimy :)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
elii666
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 24 lut 2023, 16:11
Płeć:

Re: Znajdz asymptoty

Post autor: elii666 »

I co z tego wyjdzie bo nie widze zeby gdzies sie cos ze sobą jakos fajnie skracało
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3543
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1948 razy

Re: Znajdz asymptoty

Post autor: Jerry »

Ponieważ wykres danej funkcji ma asymptoty poziome:
-) lewostronną \(y=0\),
-) prawostronną \(y=1\),
to nie ma asymptoty ukośnej!

Pozdrawiam
PS. Granice liczą się hintem z postu eresh
ODPOWIEDZ