Kula

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Kula

Post autor: Pawm32 »

kulę o promieniu 4 przecięto dwoma równoległymi płaszczyznami. Płaszczyzny te są odległe od siebie o 4 i są symetryczne względem płaszczyzny równika kuli. Płaszczyzny te dzielą kulę na trzy części. Wyznacz ich objętości. Trochę bardzo na około doszedłem do poprawniej odpowiedzi. Natomiast nie wiem w jaki sposób to rozwiązać, jak to zapisać.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Kula

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 24 paź 2023, 02:40 kulę o promieniu 4 przecięto dwoma równoległymi płaszczyznami. Płaszczyzny te są odległe od siebie o 4 i są symetryczne względem płaszczyzny równika kuli. Płaszczyzny te dzielą kulę na trzy części. Wyznacz ich objętości. Trochę bardzo na około doszedłem do poprawniej odpowiedzi. Natomiast nie wiem w jaki sposób to rozwiązać, jak to zapisać.
Dojść do poprawnej odpowiedzi \(\neq\) rozwiązać?
Zapisz jak dochodziłeś do tej poprawnej odpowiedzi i już.
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: Kula

Post autor: Pawm32 »

No właśnie nie do końca, zależy kogo zapytać, dla niektórych nie liczy się tyle odpowiedź, co właśnie sposób w jaki się do niej doszlo, a to moje dojście jest raczej nie najlepsze, w tym przypadku sama odpowiedź wystarczy, także nawet nie muszę przedstawiać rozwiązania. A chodziło mi bardziej jak wyglądałoby po prostu bardziej poprawne i bezpośrednie rozwiązanie, jak to teoretycznie najłatwiej policzyć.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3545
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Kula

Post autor: Jerry »

Pawm32 pisze: 24 paź 2023, 10:35 ... jak to teoretycznie najłatwiej policzyć.
Zgodnie z twierdzeniem objętość środkowej części określa całka:
\[V_2=\pi\int\limits_{-2}^2\sqrt{16-x^2}^2dx=\ldots=\frac{176\pi}{3}\]
Z oddytywności funkcji objętości
\[V_1=V_3=\frac{V_Q-V_2}{2}=\ldots=\frac{40\pi}{3}\]
Pozdrawiam
anilewe_MM
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 141
Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
Podziękowania: 594 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Kula

Post autor: anilewe_MM »

@Jerry: To jest na poziomie szkoły średniej?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3545
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Kula

Post autor: Jerry »

Nie, nie zwróciłem uwagi na to, że wątek jest w dziale szkoła średnia i odpowiedziałem zgodnie z moją wiedzą.

Pozdrawiam
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 375
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Kula

Post autor: maria19 »

Kiedyś w mat-fizie były całki w klasie maturalnej.
ODPOWIEDZ