Czy da się pogrupować wyrazy tego wielomianu?

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Maciek32
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 87
Rejestracja: 14 mar 2023, 17:08
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Czy da się pogrupować wyrazy tego wielomianu?

Post autor: Maciek32 »

Czy da się pogrupować wyrazy tego wielomianu?
\(W(x)=-x^3+13x-12\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Czy da się pogrupować wyrazy tego wielomianu?

Post autor: eresh »

Maciek32 pisze: 20 paź 2023, 20:40 Czy da się pogrupować wyrazy tego wielomianu?
\(W(x)=-x^3+13x-12\)
da się
\(W(x)=-x^3+x+12x-12\\
W(x)=-x(x^2-1)+12(x-1)\\
W(x)=-x(x-1)(x+1)+12(x-1)\\
W(x)=(x-1)(12-x^2-x)\\
W(x)=-(x-1)(x^2+x-12)\\
W(x)=-(x-1)(x+4)(x-3)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1643
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 426 razy

Re: Czy da się pogrupować wyrazy tego wielomianu?

Post autor: janusz55 »

\( -x^3 +13x -12 = -x^3 +12x +x -12 = -x^3 + x +12x -12 = -x(x^2-1)+ 12(x-1) = -x(x-1)(x+1) +12(x-1) = \)

\(= (x-1)(-x^2-x +12) = -(x-1)(x-3)(x+4) \)
ODPOWIEDZ