sprawdz czy funkcja jest okresowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rmit
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 41
Rejestracja: 01 maja 2023, 18:58
Podziękowania: 18 razy

sprawdz czy funkcja jest okresowa

Post autor: rmit »

f(x) = cos(x)^4 sprawdz czy funkcja jest okresowa(poprzyj to obliczeniami)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: sprawdz czy funkcja jest okresowa

Post autor: Jerry »

Wobec
\[\cos2\alpha=2\cos^2\alpha-1\iff \cos^2\alpha=\frac{\cos2\alpha+1}{2}\]
mamy
\(f(x)=(\cos^2x)^2=\left(\frac{\cos2x+1}{2}\right)^2=\ldots={1\over8}\cos4x+{1\over2}\cos2x+{3\over8}\)
zatem jest okresowa i \(T_0=\pi\).

Pozdrawiam
PS. Pora zacząć pisać w kodzie \(\LaTeX\), coby zapis był czytelniejszy :idea:
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1635
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: sprawdz czy funkcja jest okresowa

Post autor: janusz55 »

Proszę sprawdzić, czy funkcja \( f(x) = \cos^4(x) \) jest funkcją okresową ? Jeśli tak to obliczyć jej okres.

Okresem podstawowym funkcji kosinus jest liczba \( 2\pi, \)

Ponadto \( \cos(x+\pi) = -\cos(x), \)

Stąd wynika, że okresem funkcji \( g(x) = \cos^2(x) \) i \( f(x) = \cos^4(x) \) jest liczba \( T = \pi.\)
ODPOWIEDZ