sprawdz czy funkcja jest okresowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rmit
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 41
Rejestracja: 01 maja 2023, 18:58
Podziękowania: 18 razy

sprawdz czy funkcja jest okresowa

Post autor: rmit »

f(x)=sin(x^2) sprawdz czy funkcja jest okresowa(poprzyj to obliczeniami)

proszę o pomoc
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: sprawdz czy funkcja jest okresowa

Post autor: Jerry »

Z wykresu sugestia, że nie jest!
Załóżmy, że istnieje takie \(T\ne0\), że dla każdego \(x\in\rr\) zachodzi
\[f(x+T)=f(x)\\ \sin(x+T)^2=\sin x^2\\ ((x+T)^2=x^2+k\cdot2\pi\vee (x+T)^2+x^2=\pi+k\cdot2\pi)\wedge k\in\zz\\
(2xT+T^2=k\cdot2\pi\vee 2x^2+2xT+T^2=\pi+k\cdot2\pi)\wedge k\in\zz\]
Ponieważ w każdej z tych alternatywnych równości istnieje zależność \(T\) od \(x\), zatem założenie jest nieprawdziwe i dana funkcja nie jest okresowa.

Pozdrawiam
PS. W poprzednim poście można rachować w analogiczny sposób
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1640
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 425 razy

Re: sprawdz czy funkcja jest okresowa

Post autor: janusz55 »

Proszę sprawdzić, czy funkcja \( f(x) = \sin(x^2) \) jest okresowa.

Metoda elementarna

Załóżmy, że funkcja \( f \) jest okresowa, to znaczy \( f(x +T) = f(x) \) dla każdego \( x\in \rr \) i \( T>0. \)

Wówczas argumenty \( x = 0, \ \ \sqrt{\pi}, \ \ \sqrt{2\pi} \) są zerami funkcji i \( f(T) = f(T+\sqrt{\pi}) = f(T + \sqrt{2\pi}) = 0, \)

Zerami są również wszystkie liczby postaci \( \sqrt{i\pi}, \ \ i \in \nn. \)

Stąd wynika, że muszą istnieć takie całkowite liczby \( k, \ \ h, \ \ l, \) że zachodzą równości:

\( \begin{cases} T^2 = k\pi \\ (T +\sqrt{\pi})^2 = (h+1)\pi \\ (T +\sqrt{2\pi})^2 = (l+2)\pi \end{cases}, \)

równoważnie

\( \begin{cases} T^2 = k\pi \\ T^2 = k\pi - 2T\sqrt{\pi} \\ T^2 = l\pi -2T\sqrt{2\pi} \end{cases}.\)

Z równań pierwszego i drugiego

\( 2T = (k-h)\sqrt{\pi} \) i podstawiając tę wartość oraz \( T^2= h\pi \) do równania trzeciego, otrzymujemy

\( h\pi = l\pi -(k-h)\sqrt{2}\pi, \)

a stąd

\( \sqrt{2} = \frac{h-l}{k-h}\) - sprzeczność, bo prawa strona równania jest wymierna.

Funkcja \( f(x) = \sin(x^2) \) nie jest funkcją okresową.

W celu stwierdzenia, czy funkcja \( f(x) = \sin(x^2) \) jest funkcją okresową możemy posłużyć się metodą rachunku granic, obliczając

na przykład granicę różnicy \( \sqrt{(k+1)\pi} -\sqrt{k\pi} \) i stwierdzając, że przedział ten jest miary zero.

Możemy też obliczyć pochodną \( f'(x) = 2x\cos(x^2)\) i zbadać, że jest to funkcja nieograniczona.

Musimy wtedy znać twierdzenie i jego dowód " jeżeli pochodna funkcji jest nieograniczona, to funkcja nie jest funkcją okresową."
ODPOWIEDZ