Suma pierwiastków

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Maciek32
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 87
Rejestracja: 14 mar 2023, 17:08
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Suma pierwiastków

Post autor: Maciek32 »

Oblicz wyrażenie

\( \sqrt[5]{ \frac{275}{108} } \cdot \sqrt[5]{ \frac{500}{99} }+ \sqrt[5]{ \frac{56}{135} } \cdot \sqrt[5]{ \frac{20}{63} } \)
Może jakaś inna metoda której można się dopatrzeć a nie elementarnie, ale jak nie ma innej to może być.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3540
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1946 razy

Re: Suma pierwiastków

Post autor: Jerry »

Maciek32 pisze: 27 wrz 2023, 23:19 ... a nie elementarnie, ...
Najprostsze metody są przecież najlepsze :idea:
\[\sqrt[5]{ \frac{275}{108} } \cdot \sqrt[5]{ \frac{500}{99} }+ \sqrt[5]{ \frac{56}{135} } \cdot \sqrt[5]{ \frac{20}{63}}=\\=\sqrt[5]{ \frac{5\cdot5\cdot11}{2\cdot2\cdot3\cdot3\cdot3} \cdot \frac{5\cdot5\cdot5\cdot2\cdot2}{3\cdot3\cdot11}} + \sqrt[5]{ \frac{2\cdot2\cdot2\cdot7}{3\cdot3\cdot3\cdot5} \cdot \frac{2\cdot2\cdot5}{3\cdot3\cdot7} }=\\={5\over3}+{2\over3} \]
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ