Kąt między cięciwami

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bodsaw
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 28 lis 2022, 00:56
Płeć:

Kąt między cięciwami

Post autor: bodsaw »

Dochodzę do zależności: \(\sin^2\alpha+\sin^2\beta=1\) (\(\alpha,\beta\) - kąty ostre trójkąta) i nie wiem co dalej. :(
bodsaw
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 28 lis 2022, 00:56
Płeć:

Re: Kąt między cięciwami

Post autor: bodsaw »

Pełny tekst:

W okręgu o promieniu długości \(R\) cięciwy \(AB\) i \(CD\) przecinają się w punkcie \(P.\) Oblicz miarę kąta
między tymi cięciwami jeśli wiadomo ze \(|AC|^2+|BD|^2=4R^2\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Re: Kąt między cięciwami

Post autor: anka »

Ma, te średnice będą prostopadłe.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Kąt między cięciwami

Post autor: Jerry »

bodsaw pisze: 24 wrz 2023, 00:08 Dochodzę do zależności: \(\sin^2\alpha+\sin^2\beta=1\) (\(\alpha,\beta\) - kąty ostre trójkąta)...
Równość ta jest równoważna kolejno:
\[\sin^2\alpha-\cos^2\beta=0\\
\sin^2\alpha-\sin^2(90^\circ-\beta)=0\\
(\sin\alpha-\sin(90^\circ-\beta))(\sin\alpha+\sin(90^\circ-\beta))=0\\
2\sin\dfrac{\alpha-90^\circ+\beta}{2}\cos\dfrac{\alpha+90^\circ-\beta}{2}\cdot2\sin\dfrac{\alpha+90^\circ-\beta}{2}\cos\dfrac{\alpha-90^\circ+\beta}{2}=0\\
\sin(\alpha-90^\circ+\beta)\sin(\alpha+90^\circ-\beta)=0\\
\sin(\alpha-90^\circ+\beta)=0\vee\sin(\alpha+90^\circ-\beta)=0\]
Dla \(\alpha,\ \beta\) kątów trójkąta może zajść tylko
\[\sin(\alpha-90^\circ+\beta)=0\\\alpha-90^\circ+\beta=0^\circ\\ \alpha+\beta=90^\circ\]
zatem rozpatrywany trójkąt jest prostokątny i cięciwy są, jak napisała anka, prostopadłe

Pozdrawiam
PS. Poprzedni mój post, oparty na niepoprawnym rysunku - usunąłem
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Kąt między cięciwami

Post autor: kerajs »

bodsaw pisze: 24 wrz 2023, 00:08 Dochodzę do zależności: \(\sin^2\alpha+\sin^2\beta=1\) (\(\alpha,\beta\) - kąty ostre trójkąta) i nie wiem co dalej. :(
Dla kątów ostrych:
Skoro \(\sin^2\alpha+\sin^2\beta=1\) oraz \(\sin^2\alpha+\cos^2\alpha=1\) to \(\cos \alpha= \sin \beta\) , więc \(\alpha+\beta=90^o\)
anilewe_MM
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 141
Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
Podziękowania: 594 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Kąt między cięciwami

Post autor: anilewe_MM »

Zrobiłam rysunek, ale nie wiem gdzie narysować te kąty i skąd ta zależność :(
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Kąt między cięciwami

Post autor: Jerry »

Przyjmijmy oznaczenia jak na rysunku:
001 (2).jpg
Z \(\Delta DBC,\ \Delta ABC\) i tw. Snelliusa (wzór sinusów) mamy:
\(\begin{cases}|BD|=2R\sin\alpha\\|AC|=2R\sin\beta\end{cases}\).
Wstawione do założenia daje omawianą zależność...

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ