bank

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 178
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

bank

Post autor: Filip25 »

Pan Arek zdeponował w banku 6400zł na okres trzech lat. Przez pierwszy rok oprocentowanie wynosiło 6 % zaś odsetki kapitalizowane co pół roku. Przez dwa ostatnie lata oprocentowanie zmalało do 4%, a odsetki kapitalizowane tylko na koniec roku. Czy po 3 latach pan Arek zarobił przynajmniej 1000zł na odsetkach?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: bank

Post autor: eresh »

Filip25 pisze: 22 wrz 2023, 21:47 Pan Arek zdeponował w banku 6400zł na okres trzech lat. Przez pierwszy rok oprocentowanie wynosiło 6 % zaś odsetki kapitalizowane co pół roku. Przez dwa ostatnie lata oprocentowanie zmalało do 4%, a odsetki kapitalizowane tylko na koniec roku. Czy po 3 latach pan Arek zarobił przynajmniej 1000zł na odsetkach?
Po I roku:
\(K_1=6400(1+\frac{6}{200})^2=6789,76\)
Po III roku:
\(K_3=6789,76(1+\frac{4}{100})^2=7343,80\)

odsetki:
\(7343,80-6400=943,8<1000\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ