bank

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 178
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

bank

Post autor: Filip25 »

Jaką kwote ulokowała w banku pani Ania , jeśli po czterech latach kapitał wzrósł do 5177,34 zł a
roczna stopa procentowa wynosiła 3 % (przy rocznej kapitalizacji odsetek)?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: bank

Post autor: eresh »

Filip25 pisze: 22 wrz 2023, 21:43 Jaką kwote ulokowała w banku pani Ania , jeśli po czterech latach kapitał wzrósł do 5177,34 zł a
roczna stopa procentowa wynosiła 3 % (przy rocznej kapitalizacji odsetek)?
\(5177,34=K(1+\frac{3}{100})^4\\
5177,34=1,1255K\\
K=4600\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ