procent składany

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 177
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

procent składany

Post autor: Filip25 »

Pani Marta założyła lokatę, wpłacając 3000 zł na procent prosty o rocznym oprocentowaniu równym 7%
. Dodatkowo na początku każdego następnego roku oszczędzania wpłacała na tę lokatę kolejne 3000 zł. Wiedząc, że bank doliczał odsetki po każdym roku oszczędzania, oblicz kwotę na lokacie pani Marty po pięciu latach,a) z pominięciem podatku dochodowegob) z uwzględnieniem 18-procentowego podatku od dochodów kapitałowych.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: procent składany

Post autor: eresh »

Filip25 pisze: 19 wrz 2023, 08:02 Pani Marta założyła lokatę, wpłacając 3000 zł na procent prosty o rocznym oprocentowaniu równym 7%
. Dodatkowo na początku każdego następnego roku oszczędzania wpłacała na tę lokatę kolejne 3000 zł. Wiedząc, że bank doliczał odsetki po każdym roku oszczędzania, oblicz kwotę na lokacie pani Marty po pięciu latach,a) z pominięciem podatku dochodowego
odsetki po I roku: \(3000\cdot 0,07=210\)
odsetki po II roku: \((3000+3000)\cdot 0,07=420\)
odsetki po III roku: \(3\cdot 3000\cdot 0,07=630\)
odsetki po IV roku: \(4\cdot 3000\cdot 0,07=840\)
odsetki po V roku: \(5\cdot 3000\cdot 0,07=1050\)
po 5 latach na koncie jest \(210+420+630+840+1050+5\cdot 3000=18150\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: procent składany

Post autor: eresh »

Filip25 pisze: 19 wrz 2023, 08:02 Pani Marta założyła lokatę, wpłacając 3000 zł na procent prosty o rocznym oprocentowaniu równym 7%
. Dodatkowo na początku każdego następnego roku oszczędzania wpłacała na tę lokatę kolejne 3000 zł. Wiedząc, że bank doliczał odsetki po każdym roku oszczędzania, oblicz kwotę na lokacie pani Marty po pięciu latach b) z uwzględnieniem 18-procentowego podatku od dochodów kapitałowych.
podatek:
\(0,18(210+420+630+840+1050)=567\)
na koncie jest \(18150-567=17583\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ