Nierówność z logarytmami

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Maciek32
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 87
Rejestracja: 14 mar 2023, 17:08
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Nierówność z logarytmami

Post autor: Maciek32 »

Rozwiąż następującą nierówność:
\(\frac{2\log_a x}{1+2 \log_a x} < \log_2^2 x\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3542
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1947 razy

Re: Nierówność z logarytmami

Post autor: Jerry »

Maciek32 pisze: 15 wrz 2023, 14:00 \(\frac{2\log_a x}{1+2 \log_a x} < \log_2^2 x\)
Jeśli treść jest oryginalna, to mało sympatyczna...
Wg mnie:
Dla dobrze określonych \(a,\ x\) oraz \(\begin{cases}\log_ax=t\\\log_a2=p\end{cases}\) dana nierówność jest równoważna
\[\frac{2t}{1+2t}<\left(\frac{t}{p}\right)^2\\
\frac{2p^2t}{1+2t}-\frac{t^2(1+2t)}{1+2t}<0\\
-t(2t^2+t-2p^2)(1+2t)<0\\
-4t\left(t-\frac{-1-\sqrt{1+16p^2}}{4}\right)\left(t-\frac{-1+\sqrt{1+16p^2}}{4}\right)\left(t+\frac{1}{2}\right)<0\]
Pozostaje określić porządek miejsc zerowych tego wielomianu, rozwiązać nierówność i wrócić do zmiennej \(x\) oraz parametru \(a\) rozpatrując przypadki...

Pozdrawiam
Maciek32
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 87
Rejestracja: 14 mar 2023, 17:08
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Nierówność z logarytmami

Post autor: Maciek32 »

A przy założeniu, że
\(a \in (0,1) \cup (1,+\infty)\)
\(\lvert 2\log_a x \rvert < 1\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3542
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1947 razy

Re: Nierówność z logarytmami

Post autor: Jerry »

Maciek32 pisze: 15 wrz 2023, 23:51 \(a \in (0,1) \cup (1,+\infty)\)
To właśnie dobrze określone \(a\).
Maciek32 pisze: 15 wrz 2023, 23:51 \(\lvert 2\log_a x \rvert < 1\)
Stąd mamy dodatkowe: \(|t|<{1\over2}\), czyli m.in. ostatni czynnik w postaci iloczynowej wielomianu jest dodatni.

Pozdrawiam
Maciek32
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 87
Rejestracja: 14 mar 2023, 17:08
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Nierówność z logarytmami

Post autor: Maciek32 »

A możesz pokazeć dalej co zrobić bo trochę to skomplikowane?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3542
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1947 razy

Re: Nierówność z logarytmami

Post autor: Jerry »

Maciek32 pisze: 16 wrz 2023, 12:48 ... trochę to skomplikowane...
Od tego zacząłem swój post :wink:
Jerry pisze: 15 wrz 2023, 22:32 \[-4t\left(t-\frac{-1-\sqrt{1+16p^2}}{4}\right)\left(t-\frac{-1+\sqrt{1+16p^2}}{4}\right)\left(t+\frac{1}{2}\right)<0\]
\[t_2=\frac{-1-\sqrt{1+16p^2}}{4}<t_4=-{1\over2}<t_1=0<t_3=\frac{-1+\sqrt{1+16p^2}}{4}\]
Zatem nierówność jest spełniona dla
\[t\in(-\infty;t_2)\cup(t_4;t_1)\cup(t_3;+\infty)\]
Aby dołożyć warunek \(|t|<{1\over2}\), trzeba ustalić porządek pomiędzy \(t_3\) i \({1\over2}\):
  1. \[t_3\le{1\over2}\iff |p|\le{\sqrt2\over2}\iff a>1\]
    Wtedy
    \[|t|<{1\over2}\So t\in\left(-{1\over2};0\right)\cup\left(\frac{-1+\sqrt{1+16\log_a^22}}{4};{1\over2}\right)\\
    \log_aa^{-{1\over2}}<\log_ax<\log_a1\vee\log_aa^{\frac{-1+\sqrt{1+16\log_a^22}}{4}}<\log_ax<\log_aa^{{1\over2}}\\
    a^{-{1\over2}}<x<1\vee a^{\frac{-1+\sqrt{1+16\log_a^22}}{4}}<x<a^{{1\over2}}\]
  2. \[t_3>{1\over2}\iff |p|>{\sqrt2\over2}\iff0< a<1\]
    Wtedy
    \[|t|<{1\over2}\So t\in\left(-{1\over2};0\right)\\
    \log_aa^{-{1\over2}}<\log_ax<\log_a1\\
    a^{-{1\over2}}>x>1\]
Pozdrawiam
PS. Wypadałoby jeszcze uporządkować liczbę \[a^{\frac{-1+\sqrt{1+16\log_a^22}}{4}}\] ale brakuje mi już samozaparcia :wink:

:idea: Rachunki sprawdź :!:

[edited] na konkurencyjnym forum znalazłem Twoje odpowiedzi do tego zadania i... nie ma w nich przedziału \(\left(a^{\frac{-1+\sqrt{1+16\log_a^22}}{4}};a^{{1\over2}}\right)\) dla \(a>1\)... Przeanalizuj, proszę, moje rozwiązanie - zwłaszcza te fragmenty, które pominąłem w redakcji! Mnie odeszła ochota :(
Maciek32
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 87
Rejestracja: 14 mar 2023, 17:08
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Nierówność z logarytmami

Post autor: Maciek32 »

Jeśli miałbyś ochotę Jerry to bardzo proszę o przeanalizowanie, ale jeśli nie to i tak wielkie dzięki;)
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1622
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Nierówność z logarytmami

Post autor: janusz55 »

W treści zadania należało uwzględnić warunki:

\( a\in (0,1) \) lub \( a\in(1, \infty) \)
i
\( |2\log_{a}(x)|< 1.\)
Maciek32
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 87
Rejestracja: 14 mar 2023, 17:08
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Nierówność z logarytmami

Post autor: Maciek32 »

Ale jeszcze pytanie do Jerrego. Jakie fragmenty pominąłeś w redakcji?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3542
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1947 razy

Re: Nierówność z logarytmami

Post autor: Jerry »

Maciek32 pisze: 16 wrz 2023, 23:42 Jakie fragmenty pominąłeś w redakcji?
M.in.:
Jerry pisze: 16 wrz 2023, 14:47
  1. \[t_3\le{1\over2}\iff |p|\le{\sqrt2\over2}\iff a>1\]
Pozdrawiam
Maciek32
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 87
Rejestracja: 14 mar 2023, 17:08
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Nierówność z logarytmami

Post autor: Maciek32 »

Przecież napisałeś to. Więc nie rozumiem dalej co pominąłeś.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3542
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1947 razy

Re: Nierówność z logarytmami

Post autor: Jerry »

Maciek32 pisze: 17 wrz 2023, 00:29 ... nie rozumiem dalej co pominąłeś.
Rachunki :!:

Pozdrawiam
Maciek32
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 87
Rejestracja: 14 mar 2023, 17:08
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Nierówność z logarytmami

Post autor: Maciek32 »

A możesz Jerry zrobić jak powinno być bo ja trochę nie wiem co tutaj podziałać :oops:
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3542
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1947 razy

Re: Nierówność z logarytmami

Post autor: Jerry »

Maciek32 pisze: 17 wrz 2023, 13:02 A możesz Jerry zrobić jak powinno być bo ja trochę nie wiem co tutaj podziałać :oops:
Przepraszam
Jerry pisze: 16 wrz 2023, 14:47 ... brakuje mi już samozaparcia :wink:
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ