Dudnienia
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 52
- Rejestracja: 12 gru 2022, 10:25
- Podziękowania: 160 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
Dudnienia
Obserwator biegnący z szybkością u = 1o km/h znajduje się pomiędzy nieruchomym źródłem dźwięku (f =100 Hz), a gładką pionową ścianą. Znaleźć częstotliwość dudnień jakie usłyszy.
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Dudnienia
Aby obliczyć częstotliwości 2 dźwięków docierających do obserwatora stosujemy wzór na efekt Dopplera. Załóżmy, że oddala się on od nieruchomego źródła dźwięku więc \(f_1 = f(1- \frac{u}{v}) \),
a zbliża się w kierunku ściany, od której ten dźwięk się odbija i ma częstotliwość odbieraną przez obserwatora: \(f_2 = f(1+ \frac{u}{v}) \). Ponieważ szybkość obserwatora jest mała w porównaniu z szybkością dźwięku w powietrzu \(v \approx 340\ \frac{m}{s}\) więc powstają dudnienia o częstotliwości \(f_d =|f_2 - f_1|=2f \frac{u}{v} \approx 1,6\ Hz \).
a zbliża się w kierunku ściany, od której ten dźwięk się odbija i ma częstotliwość odbieraną przez obserwatora: \(f_2 = f(1+ \frac{u}{v}) \). Ponieważ szybkość obserwatora jest mała w porównaniu z szybkością dźwięku w powietrzu \(v \approx 340\ \frac{m}{s}\) więc powstają dudnienia o częstotliwości \(f_d =|f_2 - f_1|=2f \frac{u}{v} \approx 1,6\ Hz \).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl