całka

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 178
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

całka

Post autor: Filip25 »

\( \int \frac{1}{x^3} dx \)
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 377
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: całka

Post autor: maria19 »

Filip25 pisze: 21 sie 2023, 07:51 \( \int \frac{1}{x^3} dx \)
Z czym problem?
\((\frac{1}{x^2})'=(x^{-2})'=-2x^{-3}=\frac{-2}{x^3}\)
Pozbądż sie współczynnika i gotowe :)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: całka

Post autor: eresh »

Filip25 pisze: 21 sie 2023, 07:51 \( \int \frac{1}{x^3} dx \)
\(\int\frac{dx}{x^3}=\int x^{-3}dx=\frac{x^{-2}}{-2}+C=\frac{-1}{2x^2}+C\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ