pocisk
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 53
- Rejestracja: 12 gru 2022, 10:25
- Podziękowania: 160 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
pocisk
Pocisk wystrzelono pionowo w górę (wiem, że to głupota ale takie zadanie) Jaka była jego początkowa szybkość, jeżeli czoło fali dźwiękowej dogania go na wysokości h=800 m?
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: pocisk
Jeżeli pominiemy opory powietrza, to pocisk porusza się w górę ruchem jednostajnie opóźnionym (\(a=-g\approx 10 m/s\)).
Natomiast fala dźwiękowa (odgłos wybuchu) ruchem jednostajnym (\(v \approx 330 m/s = const \)).
Teraz wystarczy napisać r-nia ruchu: pogoni fali za pociskiem w jednowymiarowym układzie odniesienia OY, gdzie "zero" jest na powierzchni ziemi a zwrot osi do góry.
pocisku: \(y_1(t)=v_ot-\frac{gt^2}{2}\)
fali: \(y_2(t) =vt\)
przyrównać i wyznaczyć chwilę "spotkania" oraz podstawić ten czas do pierwszego r-nia przyjmując za \(y_1=h =800 m\)
Natomiast fala dźwiękowa (odgłos wybuchu) ruchem jednostajnym (\(v \approx 330 m/s = const \)).
Teraz wystarczy napisać r-nia ruchu: pogoni fali za pociskiem w jednowymiarowym układzie odniesienia OY, gdzie "zero" jest na powierzchni ziemi a zwrot osi do góry.
pocisku: \(y_1(t)=v_ot-\frac{gt^2}{2}\)
fali: \(y_2(t) =vt\)
przyrównać i wyznaczyć chwilę "spotkania" oraz podstawić ten czas do pierwszego r-nia przyjmując za \(y_1=h =800 m\)
Spoiler
\(v_o=v(1+\frac{gh}{2v^2}) \approx 342\frac{m}{s}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl