Okresy

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mosdef21
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 94
Rejestracja: 09 mar 2023, 14:07
Podziękowania: 55 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Okresy

Post autor: mosdef21 »

Czy jeśli \( y= f ( f(x) ) \) jest okresowa, to \( y=f(x)\) też jest okresowa ?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Okresy

Post autor: Jerry »

Skoro \( y= f ( f(x) ) \) jest okresowa, to
\[\bigvee\limits_{T\ne0}\bigwedge\limits_{x\in D_f} f ( f(x+T) )= f ( f(x) )\]
W szczególności zachodzi
\[\bigvee\limits_{T\ne0}\bigwedge\limits_{x\in D_f} f(x+T) = f(x) \]
zatem...

Pozdrawiam
mosdef21
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 94
Rejestracja: 09 mar 2023, 14:07
Podziękowania: 55 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: Okresy

Post autor: mosdef21 »

zatem jest okresowa
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Okresy

Post autor: Jerry »

Myślałem zbyt schematycznie :oops:
Cytat z innego forum:
Nie.

\(f(x)= \begin{cases} 2&\text{dla }x=1 \\ 0&\text{dla }x\ne1 \end{cases}\)

Wtedy \(f(f(x))=0.\)
Pozdrawiam
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1635
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Okresy

Post autor: janusz55 »

Dwa drgania harmoniczne o tej samej amplitudzie o tym samym okresie (częstości) o tej samej fazie początkowej rozchodzące się na przykład wzdłuż osi \( Ox \). Ich złożenie jest drganiem liniowym (nieokresowym).
mosdef21
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 94
Rejestracja: 09 mar 2023, 14:07
Podziękowania: 55 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: Okresy

Post autor: mosdef21 »

Jerry pisze: 28 lip 2023, 09:53 Myślałem zbyt schematycznie :oops:
Cytat z innego forum:
Nie.

\(f(x)= \begin{cases} 2&\text{dla }x=1 \\ 0&\text{dla }x\ne1 \end{cases}\)

Wtedy \(f(f(x))=0.\)
Pozdrawiam

To jak to zrobić? Twoja metoda się nie sprawdzi?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Okresy

Post autor: Jerry »

mosdef21 pisze: 28 lip 2023, 13:42 To jak to zrobić? Twoja metoda się nie sprawdzi?
Podać odpowiedź: nie musi być okresowa, kontrprzykładem jest np. cytowana funkcja. Nota bene podana przez dr. Kraszewskiego.

Moje rozumowanie sprawdza się w przypadku klasycznych, dobrze znanych nam funkcji, ale nie dla "alternatywnych złośliwców". I w tym zadaniu problem polegał na wskazaniu kontrprzykładu :idea:

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ