trzy ciągi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mosdef21
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 94
Rejestracja: 09 mar 2023, 14:07
Podziękowania: 55 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

trzy ciągi

Post autor: mosdef21 »

Który z ciągów
\(\ln(n)\)
\( \sqrt[n]{n!} \)
\(n^n\)

ma własność \(a_n^2 \geq a_{n-1} a_{n+1}\) dla \(n>1\)
?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3540
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1946 razy

Re: trzy ciągi

Post autor: Jerry »

Dla wklęsłej funkcji \(y=f(x)=\ln x\), z nierówności Jensena oraz porządku pomiędzy średnimi arytmetyczną i geometryczną mamy:
\[\ln n\ge \frac{\ln (n-1)+\ln(n+1)}{2}\ge\sqrt{\ln (n-1)\cdot\ln(n+1)}\]
skąd odpowiedź.

Pozdrawiam
PS. Pozostałe ciągi nie spełniają danego warunku już dla \(n=2\)
mosdef21
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 94
Rejestracja: 09 mar 2023, 14:07
Podziękowania: 55 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: trzy ciągi

Post autor: mosdef21 »

A jak mam rozumieć tą własność jak to połączyć z wyrazami ciągu. I może Pan pokazać dlaczego te pozostałe ciągi nie spełniają tego warunku. Czy to można podciągnąć pod zależność miedzy trzema kolejnymi wyrazami ciągu?
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1618
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 422 razy

Re: trzy ciągi

Post autor: janusz55 »

Proszę podstawić do nierówności każdy z ciągów \( (a_{n}) \) i sprawdzić jej prawdziwość.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: trzy ciągi

Post autor: eresh »

mosdef21 pisze: 01 lip 2023, 12:12 A jak mam rozumieć tą własność jak to połączyć z wyrazami ciągu. I może Pan pokazać dlaczego te pozostałe ciągi nie spełniają tego warunku. Czy to można podciągnąć pod zależność miedzy trzema kolejnymi wyrazami ciągu?
Nierówność Jensena dla funkcji wklęsłej (\(f(x)=\ln x\) jest wklęła)

\(f(\alpha_1x_1+\alpha_2x_2)\geq \alpha_1f(x_1)+\alpha_2f(x_2)\\
\ln n=\ln (\frac{1}{2}n+\frac{1}{2}+\frac{1}{2}n-\frac{1}{2})=\ln (\frac{1}{2}(n+1)+\frac{1}{2}(n-1))\)

stosujemy nierówność Jensena:
\(\ln n\geq \frac{1}{2}\ln (n+1)+\frac{1}{2}\ln (n-1)\\
\ln n\geq\frac{\ln (n+1)+\ln (n-1)}{2}\)

korzystamy z zależności między średnią arytmetyczną i geometryczną:
\(\ln n\geq\frac{\ln (n+1)+\ln (n-1)}{2}\geq\sqrt[2]{\ln (n+1)\ln(n-1)}\\
\ln^2 n\geq\ln (n+1)\ln(n-1)\\
a_{n}^2\geq a_{n+1}\cdot a_{n-1} \)
Ostatnio zmieniony 01 lip 2023, 21:05 przez eresh, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: po uwadze Jerry'ego
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3540
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1946 razy

Re: trzy ciągi

Post autor: Jerry »

eresh pisze: 01 lip 2023, 16:00 ...korzystamy z zależności między średnią arytmetyczną i geometryczną:
\(\ldots\frac{\ln (n+1)+\ln (n-1)}{2}\geq\sqrt[2]{\ln (n+1)(n-1)}\\
\ln^2 n\geq\ln (n+1)(n-1)\\
a_{n}^2\geq a_{n+1}\cdot a_{n-1} \)
To nie jest poprawnie :(

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: trzy ciągi

Post autor: eresh »

Jerry pisze: 01 lip 2023, 20:55
To nie jest poprawnie :(

Pozdrawiam
Zgadza się, zjadłam logarytm. Zaraz skoryguję
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3540
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1946 razy

Re: trzy ciągi

Post autor: Jerry »

mosdef21 pisze: 01 lip 2023, 12:12 A jak mam rozumieć tą własność jak to połączyć z wyrazami ciągu...
eresh już to zrobiła...
mosdef21 pisze: 01 lip 2023, 12:12 ....Czy to można podciągnąć pod zależność miedzy trzema kolejnymi wyrazami ciągu?
Własność oczekuje prawdziwości porządku dla każdego \(n>1\), czyli w szczególności dla \(n=2\). Jeśli ta nie zajdzie, to... nie dla każdego!
mosdef21 pisze: 01 lip 2023, 12:12 ... dlaczego te pozostałe ciągi nie spełniają tego warunku ...
Pozostawiam Ci do sprawdzenia prawdziwość nierówności:
  • \(a_2^2=(\sqrt[2]{2!})^2\ge\sqrt[1]{1!}\cdot\sqrt[3]{3!}=a_{2-1}\cdot a_{2+1}\)
  • \(a_2^2=\left(2^2\right)^2\ge 1^1\cdot3^3=a_{2-1}\cdot a_{2+1}\)
Pozdrawiam
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1618
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 422 razy

Re: trzy ciągi

Post autor: janusz55 »

Wystarczy też podstawić:

\( \ln^2(n) \geq \ln(n-1)\cdot \ln(n+1)\)


\( \ln^2(n) < n^2, \ \ \ln(n-1) < (n-1), \ \ \ln(n+1)< (n+1), \ \ n>2.\)

Stąd

\( n^2 \geq (n-1)(n+1) = n^2-1.\) - prawda.

W programach szkolnych nie ma nierówności Jensena.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3540
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1946 razy

Re: trzy ciągi

Post autor: Jerry »

janusz55 pisze: 01 lip 2023, 22:12 Wystarczy też podstawić:

\( \ln^(2) \geq \ln(n-1)\cdot \ln(n+1)\)


\( \ln(n^2) < n^2, \ \ \ln(n-1) < (n-1), \ \ \ln(n+1)< (n+1), \ \ n>2.\)

Stąd

\( n^2 \geq (n-1)(n+1) = n^2-1.\) - prawda.
:shock:
Pomijam brak związku z treścią dyskutowanego zadania...
janusz55 pisze: 01 lip 2023, 22:12 W programach szkolnych nie ma nierówności Jensena.
Ale rozumny, po narysowaniu wykresu funkcji wklęsłej określonej w \([x_1;x_2]\), zauważy, że zachodzi
\[f\left({x_1+x_2\over2}\right)\ge\frac{ f\left({x_1}\right)+f\left(x_2\right)}{2}\]
Pozdrawiam
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1618
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 422 razy

Re: trzy ciągi

Post autor: janusz55 »

Nie ma co pomijać zwykłego podstawienia z nierównością Jensena " strzelaniem z armaty do wróbla".
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: trzy ciągi

Post autor: Icanseepeace »

janusz55 pisze: 01 lip 2023, 22:12 Wystarczy też podstawić:

\( \ln^2(n) \geq \ln(n-1)\cdot \ln(n+1)\)


\( \ln^2(n) < n^2, \ \ \ln(n-1) < (n-1), \ \ \ln(n+1)< (n+1), \ \ n>2.\)

Stąd

\( n^2 \geq (n-1)(n+1) = n^2-1.\) - prawda.

W programach szkolnych nie ma nierówności Jensena.
\( \ln(n^2) = 2\ln(n) < 2n \)
jak się zachowuje nierówność przy takim oszacowaniu lewej strony?
Oszacowałeś strasznie słabo tylko po to aby wynik się zgadzał.
Natomiast sama jakoś takiego sprawdzenia jest mówiąc krótko marna.
Inny przykład na samych liczbach:
\( 6 > 3 \cdot 1 \), no ale:
\( 7 > 6 \) oraz \( 4 > 3 \) oraz \( 2 > 1 \), więc
\( 7 > 4 \cdot 2 = 8 \)
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1618
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 422 razy

Re: trzy ciągi

Post autor: janusz55 »

Korzysta się z nierówności \( \ln(n^2) < n^2! [/tex\)
ODPOWIEDZ