ciężka dynamika

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
_Juzieki28_
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 21 cze 2023, 16:24
Płeć:

ciężka dynamika

Post autor: _Juzieki28_ »

Mam problem z pewnym zadaniem
Dwa ciała o masach m1=50g i m2=100g są związane nieważką nicią i leżą na poziomej płaszczyźnie. Do pierwszego ciała przyłożono pod kątem α=30⁰ siłę F. Jaka może być wartość tej siły, aby nitka, który wytrzymuje naprężenie Fm=5N, nie zerwała się? Współczynnik tarcia obu ciał o podłoże wynosi μ=0,2.

Byłoby miło, jeśli ktoś naprowadził poprzez rysunek i równanie sił.
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 377
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: ciężka dynamika

Post autor: maria19 »

A ten kąt jest mierzony w stosunku do jakiego kierunku?
ODPOWIEDZ