Przekształcenie funkcji w zadaniu na długość krzywej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kiktor
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 12 cze 2023, 14:05
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Przekształcenie funkcji w zadaniu na długość krzywej

Post autor: Kiktor »

W zadaniu przykładowym na prezentacji jest przekształcenie które nie wiem jak powstało.

\( \frac{(e^x-e^{-x})^2}{4}= \frac{4+e^{2x}-2+e^{-2x}}{4}
\)

Byłbym wdzięczny jak by ktoś wiedział jak to działa
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Przekształcenie funkcji w zadaniu na długość krzywej

Post autor: eresh »

Kiktor pisze: 12 cze 2023, 14:12 W zadaniu przykładowym na prezentacji jest przekształcenie które nie wiem jak powstało.

\( \frac{(e^x-e^{-x})^2}{4}= \frac{4+e^{2x}-2+e^{-2x}}{4}
\)

Byłbym wdzięczny jak by ktoś wiedział jak to działa
ta czwórka w liczniki nie wiem skąd się wzięła
\((e^x-e^{-x})=e^{2x}-2+e^{-2x}\)
to wzór skróconego mnożenia
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1647
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 428 razy

Re: Przekształcenie funkcji w zadaniu na długość krzywej

Post autor: janusz55 »

Mogłbyś się nauczyć czytelnego pisania w \( \LaTeX. \)

\( \frac{(e^{x}-e^{-x})^2}{4}= \frac{4+e^{2x} -2 +e^{-2x}}{4} \)

Ze wzoru skróconego mnożenia na kwadrat różnicy dwumianu:

\( (a-b)^2 = a^2 - 2a\cdot b + b^2. \)

\( \frac{(e^{x}-e^{-x})^2}{4}= \frac{(e^{x})^2 - 2e^{x}\cdot e^{-x} + (e^{-x})^2}{4} = \frac{e^{2x} - 2e^{x-x} + 2^{-2x}}{4} = \frac{e^{2x} + 2e^{0} + 2^{-2x}}{4} = \frac{e^{2x} - 2 + e^{-2x}}{4}.\)
ODPOWIEDZ