hej, miałby ktoś pomysł jak się zabrać za to zadanie?
Hurtownia skór sztucznych zaproponowała firmie „Czerwona torebka” skonto w wysokości 3 %, jeżeli
za fakturę w wysokości 30 000 zł z 30-dniowym terminem płatności zapłaci ona w ciągu 4 dni
(„warunki 2/4 zapłata 30”: pierwsza liczba – skonto, druga – na ile dni przyznano skonto, trzecia –
liczba dni kredytu kupieckiego). Oblicz stopę rzeczywista kredytu kupieckiego, przyjmij metodę
obliczania czasu 365/365.
dyskonto - mat. finansowa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 31 paź 2023, 18:47
- Płeć:
Re: dyskonto - mat. finansowa
Aby obliczyć rzeczywistą stopę kredytu kupieckiego, możemy skorzystać z formuły:cissari pisze: ↑10 cze 2023, 16:17 hej, miałby ktoś pomysł jak się zabrać za to zadanie?
Hurtownia skór sztucznych zaproponowała firmie „Czerwona torebka” skonto w wysokości 3 %, jeżeli
za fakturę w wysokości 30 000 zł z 30-dniowym terminem płatności zapłaci ona w ciągu 4 dni
(„warunki 2/4 zapłata 30”: pierwsza liczba – skonto, druga – na ile dni przyznano skonto, trzecia –
liczba dni kredytu kupieckiego). Oblicz stopę rzeczywista kredytu kupieckiego, przyjmij metodę
obliczania czasu 365/365.
Rzeczywista stopa = (1 - Skonto) * (365 / (Liczba dni kredytu - Liczba dni na skonto))
W tym przypadku:
Skonto = 3% = 0.03
Liczba dni kredytu = 30 dni
Liczba dni na skonto = 4 dni
Podstawiając wartości do wzoru:
Rzeczywista stopa = (1 - 0.03) * (365 / (30 - 4))
Rzeczywista stopa = 0.97 * (365 / 26)
Rzeczywista stopa = 0.97 * 14.0385
Rzeczywista stopa = 13.607%
Rzeczywista stopa kredytu kupieckiego wynosi około 13.607%.