Pomocy z tym zadankiem

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
PanelsoneK
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 08 cze 2023, 20:35

Pomocy z tym zadankiem

Post autor: PanelsoneK »

Proszę tylko o rozwiązania
Znajdz takie liczby a i b, aby funkcja \(f(x)=\begin{cases}3x+4\mbox{ dla }x\in (-\infty, -2)\\ax+b\mbox{ dla }x\in[-2,1]\\2x-x^2\mbox{ dla} x\in (1,\infty)\end{cases}\)

byla ciagla w kazdym punkcie jej dziedziny.
chcialbym zobaczyć rozwiazanie tylko
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Pomocy z tym zadankiem

Post autor: eresh »

PanelsoneK pisze: 08 cze 2023, 20:38 Proszę tylko o rozwiązania
Znajdz takie liczby a i b, aby funkcja
\(f(x)=\begin{cases}3x+4\mbox{ dla }x\in (-\infty, -2)\\ax+b\mbox{ dla }x\in[-2,1]\\2x-x^2\mbox{ dla} x\in (1,\infty)\end{cases}\)
byla ciagla w kazdym punkcie jej dziedziny.
chcialbym zobaczyć rozwiazanie tylko
\(\Lim_{x\to -2^-}(3x+4)=-2\\
\Lim_{x\to -2^+}f(x)=f(-2)=-2a+b\\
-2=-2a+b\)


\(\Lim_{x\to 1^+}(2x-x^2)=1\\
\Lim_{x\to 1^-}(ax+b)=f(1)=a+b\\
a+b=1\)


\(\begin{cases}-2a+b=-2\\a+b=1\end{cases}\\
\begin{cases}a=1\\b=0\end{cases}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ