wykres funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RickN
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 16 maja 2023, 10:53
Płeć:
Kontakt:

wykres funkcji

Post autor: RickN »

Mam naszkicować wykres funkcji \(f(x)=|x^2+2x|−4\)

Mój tok rozumowania jest taki, że najpierw rozbijam sobie wyrażenie w wartości bezwzględnej, więc \(f(x)=|x(x+2)|−4\)
, więc \(f(x)=|x||x+2|−4\)

Rozwiązuję w przedziałach \((−\infty;−2),<−2;0),<0;\infty)\)

Nie mam pojęcia jak rozwiązać to w drugim przedziale ponieważ wychodzi \((−x)(x+2)−4\)\(\So−x^2−2x−4\)
więc delta wychodzi ujemna, a w odpowiedziach równanie ma rozwiązanie dla tego przedziału.

Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: wykres funkcji

Post autor: eresh »

RickN pisze: 16 maja 2023, 10:56 Mam naszkicować wykres funkcji \(f(x)=|x^2+2x|−4\)

Mój tok rozumowania jest taki, że najpierw rozbijam sobie wyrażenie w wartości bezwzględnej, więc \(f(x)=|x(x+2)|−4\)
, więc \(f(x)=|x||x+2|−4\)

Rozwiązuję w przedziałach \((−\infty;−2),<−2;0),<0;\infty)\)

Nie mam pojęcia jak rozwiązać to w drugim przedziale ponieważ wychodzi \((−x)(x+2)−4\)\(\So−x^2−2x−4\)
więc delta wychodzi ujemna, a w odpowiedziach równanie ma rozwiązanie dla tego przedziału.

Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
Masz naszkicować wykres, czy rozwiązać jakieś równanie?

\(f(x)=\begin{cases}x^2+2x-4\mbox{ dla }x\in (-\infty, -2]\cup [0,\infty)\\-x^2-2x-4\mbox{ dla }x\in (-2,0)\end{cases}=\begin{cases}(x+1)^2-5\mbox{ dla }x\in (-\infty, -2]\cup [0,\infty)\\-(x+1)^2-3\mbox{ dla }x\in (-2,0)\end{cases}\)
obrazek.png
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: wykres funkcji

Post autor: Jerry »

RickN pisze: 16 maja 2023, 10:56 Mam naszkicować wykres funkcji \(f(x)=|x^2+2x|−4\)
Ja bym zaczął od wykresu \(y=g(x)=x^2+2x=(x+1)^2-1\), przekształcił zgodnie z \(y=|g(x)|\) i przesunął w dół o \(4\).
Obrazek

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ