graniastosłup

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
j888
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 15 sty 2023, 20:34
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

graniastosłup

Post autor: j888 »

Podstawą graniastosłupa prostego \(ABCDEFGH\) jest prostokąt \(ABCD\), natomiast \(AE,\ BF,\ CG,\ DH\) są krawędziami bocznymi. Punkt \(M\) jest środkiem krawędzi \(FG\) oraz \(|AB|= 3,\ |AD|=6,\ |AE|=4\).
Oblicz:
a) długośc odcinka \(AM\)
b) cosinus kąta między prostą \(AM\) a płaszczyzną podstawy \(ABCD\)
c) cosinus kąta między prostą \(AM\) a płaszczyzną \(ABFE\)

Sporządź rysunek i zaznacz kąty z podpunktu b i c

Z góry bardzo dziękuję za pomoc!!
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2023, 21:50 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: graniastosłup

Post autor: eresh »

j888 pisze: 09 kwie 2023, 10:48 Podstawą graniastosłupa prostego ABCDEFGH jest prostokąt ABCD, natomiast AE, BF, CG, DH są krawędziami bocznymi. Punkt M jest środkiem krawędzi FG oraz |AB|= 3, |AD|=6, |AE|=4.
Oblicz:
a) długośc odcinka AM
trójkąt AMN jest prostokątny i N jest środkiem BC
\(|AN|^2=|AB|^2+|BN|^2\\
|AN|^2=9+9\\
|AN|^2=18\\
|AN|^2+|MN|^2=|AM|^2\\
|AM|^2=18+16\\
|AM|=\sqrt{34}\\\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: graniastosłup

Post autor: eresh »

j888 pisze: 09 kwie 2023, 10:48 Podstawą graniastosłupa prostego ABCDEFGH jest prostokąt ABCD, natomiast AE, BF, CG, DH są krawędziami bocznymi. Punkt M jest środkiem krawędzi FG oraz |AB|= 3, |AD|=6, |AE|=4.
Oblicz:
b) cosinus kąta między prostą AM a płaszczyzną podstawy ABCD
c) cosinus kąta między prostą AM a płaszczyzną ABFE
\(\cos\alpha=\frac{|AN|}{|AM|}\\
\cos\alpha=\frac{3\sqrt{2}}{\sqrt{34}}=\frac{3\sqrt{17}}{17}\)



\(\cos\beta=\frac{|AF|}{|AM|}\\
|AF|^2=|AB|^2+|BF|^2\\
|AF|^2=9+16\\
|AF|=5\\
\cos\beta=\frac{5}{\sqrt{34}}=\frac{5\sqrt{34}}{34}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1640
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 425 razy

Re: graniastosłup

Post autor: janusz55 »

b) \(\cos(\alpha) = \frac{|AM'|}{|AM|}\)

\( |AM'|^2 = 3^2+3^2 = 18,\)

\( |AM'| = \sqrt{18} = 3\sqrt{2}.\)

\( \cos(\alpha) = \frac{\sqrt{18}}{\sqrt{34}} = 3\frac{\sqrt{17}}{17}.\)

\( \cos(\beta) = \frac{|AI|}{|AM|} \)

\( |AF|^2 = |AB|^2+|FB|^2\)

\( |AF|^2 = 3^2 + 4^2 = 25.\)

\( |AF|= 5.\)

\( \cos(\beta)= \frac{|AF|}{|FM|} = \frac{\sqrt{5}}{\sqrt{34}} = \frac{5\sqrt{34}}{34}.\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: graniastosłup

Post autor: eresh »

obrazek.png
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ