matura rozszerzona 2020
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
moim zdaniem bardzo niestandardowy i ciężki arkusz aczkolwiek nie poszło mi tak źle, myślę że wynik z rozszerzenia porównywalny z podstawą
-
- Czasem tu bywam
- Podziękowania: 14 razy
- Otrzymane podziękowania: 19 razy
Komentuję z punktu widzenia korepetytora: większość zadań bardzo typowa, łatwa i przyjemna, zwłaszcza, że nie wychodziły jakieś okropne wyniki liczbowe. Cztery zadania testowe i piąte kodowane - łatwe, zad 6, jak się wpadło na pomysł graficznego przedstawienia, też potem proste. Oba dowody przyjemne, w porównaniu z niektórymi z poprzednich lat. Zad 9 (równanie trygonometryczne) banalne, podobnie zadanie 11, kwadratowe z parametrem. Dość typowe połączenie ciągów w zadaniu 10, takie się robi w szkole. Banalna kombinatoryka z liczbami. Trochę problemu mógł sprawić ostrosłup, zawsze mówię uczniom, żeby się jednak trochę teorii uczyli, kto umiał połączyć nachylenie ścian bocznych z okręgiem wpisanym w podstawę, ten wygrał. No a optymalizacja chyba najłatwiejsza w ciągu ostatnich lat
Re: matura rozszerzona 2020
Nie był trudny, ale był niestandardowy, jak wyżej kolega napisał. Celowałem w 70+, ale niestety będzie pod 60, gdyby nie ta niestandardowość i to, że trzeba było posiadać głębszą wiedzę, np dot. jednokładności, oraz zauważać poszczególne drobiazgi np. trapez wpisany w okrąg(?). Moim zdaniem arkusz trudniejszy od tego z tamtego roku. Poziomem nie odbiega od poprzednich, jedynie nie jest aż tak bardzo schematyczny i to w nim okazało się niestety problemem. Przez to moje szanse na dostanie się na wymarzone studia spadły, lecz zostały mi jeszcze dwie matury, więc może nadrobię tą matme.
- Jerry
- Expert
- Podziękowania: 52 razy
- Otrzymane podziękowania: 2007 razy
Pełne, za 7 punktów, rozwiązanie:
Jeśli \(x>0\) jest szerokością wyświetlacza (wymiary w mm), to funkcja optymalizująca całe pole \(y=f(x)=(x+6)\left({6000\over x}+10\right)=6060+600\left({x\over60}+{60\over x}\right)\ge 6060+600\cdot2=7260\)
i równość zachodzi dla \({x\over60}=1\).
Odp. \(60\text{ mm}\times 100\text{ mm}\)
Pozdrawiam
-
- Często tu bywam
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Rozkręcam się
- Podziękowania: 5 razy
- Otrzymane podziękowania: 15 razy
Faktycznie, dla uczniów, którzy nie przepracowali sumiennie ostatniego roku, zadanie z jednokładnością mogło się okazać problematyczne. Jednak wszystko jest w karcie wzorów. A z tym okręgiem w pisanym w trapez w podstawie, to nie są żadne regułki z teorii. Przy dobrym rysunku wniosek nasuwa się sam.
- Jerry
- Expert
- Podziękowania: 52 razy
- Otrzymane podziękowania: 2007 razy
Spod mojej ręki, zdanie kodowane i otwarte, razem 46 punktów:
-) 38 arkuszy, warszawskie technikum
-) wyniki od 9 do 45 punktów
-) średnia 31,7
-) dominanta 29
Pozdrawiam
-) 38 arkuszy, warszawskie technikum