Witam. Został mi do wyliczenia ostatni węzeł. Proszę o nakierowanie mnie na odpowiednią drogę.
\(\sum X=0\)
\(H _{a} +2kN-6kN=0 \Rightarrow H _{a}=4kN\)
\(\sum M _{d} =0\)
\(6kN \cdot 3m+4kN \cdot 3m-6 \cdot V _{a} =0 \ \Rightarrow V _{a}=5kN\)
\(\sum Y=0\)
\(5kN-4kN-6kN+V _{d}=0 \ \Rightarrow \ V _{d}=5kN\)
SPR.
\(4kN \cdot 3m+4kN \cdot 3m-5kN \cdot 6m+2kN \cdot 3m=0\)
\(12kNm+12kNm-30kNm+6kNm=0\)
Równowaga węzła
Z tw. II o pręcie zerowym
\(N _{9} =0\)
\(\sum X=0 \ \Rightarrow N _{8} + N _{9} \cdot \frac{4}{5} +2kN=0\)
\(N _{8}=-2kN\)
Równowaga węzła A
\(\sum Y=0 \ \Rightarrow N _{2} \cdot \frac{ \sqrt{2} }{2} +5kN=0\)
\(N _{2}=-5 \sqrt{2} kN\)
\(\sum X=0 \ \Rightarrow N _{1}+N _{2} \cdot \frac{ \sqrt{2} }{2} +4kN=0\)
\(N _{1}=1kN\)
Równowaga węzła C
\(\sum X=0\)
\(N _{4} -5kN=0 \ \Rightarrow N _{4} =5kN\)
\(\sum Y=0\)
\(N _{3}-4kN-5kN=0 \ \Rightarrow \ N _{3} =9kN\)
Równowaga węzła B
\(\sum Y=0 \ \Rightarrow \ N _{5 \cdot \frac{ \sqrt{2} }{2} } - 9kN=0\)
\(N _{5} \cdot \frac{ \sqrt{2} }{2}=9 kN\)
\(N _{5}=9 \sqrt{2} kN\)
\(\sum X=0 \ , N _{6}+N _{5} \cdot \frac{ \sqrt{2} }{2} -1kN=0\)
\(N _{6}=-8kN\)
Nie jestem pewien, czy poprawnie obliczyłem powyższe węzły: C i B
W następnym etapie zostanie mi do policzenia węzeł D, ale najpierw muszę być pewien czy dobrze zrobiłem resztę.
-- 31 sie 2015, o 12:01 --
Węzły C i B wydają się być poprawnie zapisane.
Jestem teraz w węźle D, a tam nie redukują mi się siły po \(\sum X\)
Proszę o pomoc. Nie mogę ruszyć z miejsca :[
Kratownica
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
masz błąd w B
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl