Tak sobie pomyślałem, że w wolnym czasie warto było by poszerzyć nieco swoją (nie)wiedzę matematyczną
Tak więc zacząłem od indukcji zupełnej.
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć w skrócie na moim przykładzie na czym polegają takie dowody i jak to wszystko przebiega.
Zadanie jest takie:
Udowodnić, że dla każdej liczby naturalnej \(n \ge 3\) jest spełniona nierówność \(2^n>2n\)
Z góry dzięki w piątek wyniki matur!!! <nerwy>
Indukcja Zupełna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Indukcja Zupełna
1. Sprawdzamy dla n=3 poprawnosc nierownosci
\(2^3=8>2*3=6
L>P\)
2.
\(n>3\)
Założenie:
\(2^n>2n\)
ze zachodzi dla elementu n
Teza:
\(2^{(n+1)}>2(n+1)\)
ze zachodzi dla elementu n+1
Dowód:
Korzystajac z załozenia wykazujemy teze
\(L=2^{(n+1)}=2^n*2>2n*2=2n+2n>2n+2=2(n+1)=P\)
Z pwardziwosci pktu pierwszego i drugiego na zasadzie reguly indukcji matematycznej zachodzi nierówność.
W pkcie pierwszeym wykazujemy spełnienie nierownosci dla pierwszego n ( u nas n=3), ktore to spełnia. Potem w 2 sprawdzamy czy z faktu ze spełnia dla wczesniejszego elementu to i spełnia dla nastepnego.
\(2^3=8>2*3=6
L>P\)
2.
\(n>3\)
Założenie:
\(2^n>2n\)
ze zachodzi dla elementu n
Teza:
\(2^{(n+1)}>2(n+1)\)
ze zachodzi dla elementu n+1
Dowód:
Korzystajac z załozenia wykazujemy teze
\(L=2^{(n+1)}=2^n*2>2n*2=2n+2n>2n+2=2(n+1)=P\)
Z pwardziwosci pktu pierwszego i drugiego na zasadzie reguly indukcji matematycznej zachodzi nierówność.
W pkcie pierwszeym wykazujemy spełnienie nierownosci dla pierwszego n ( u nas n=3), ktore to spełnia. Potem w 2 sprawdzamy czy z faktu ze spełnia dla wczesniejszego elementu to i spełnia dla nastepnego.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Fachowiec
- Posty: 936
- Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
- Podziękowania: 268 razy
- Otrzymane podziękowania: 189 razy
- Płeć:
Czyli taki dowód polega na tym, że zakładamy że nasza "pierwsza" teza jest prawdziwa i sprawdzamy jest prawdziwość dla n+1. I jeżeli przekształcimy to co nam wyszło tak, żeby powiązało się to w jakiś sposób z naszym założeniem (które na początku było tezą) to wtedy mamy udowodnioną "pierwszą" tezę, tak?
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! \(\le\)
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
indukcja polega na tym, że:
1. Sprawdzamy dla n początkowego prawdziwość równości/nierównosci.
2,Zakładamy prawdziwość wzoru dla n.
3. Sprawdzamy, czy wzór jest prawdziwy dla n+1.
Jesli tak to na mocy indukcji wzór jest prawdziwy
1. Sprawdzamy dla n początkowego prawdziwość równości/nierównosci.
2,Zakładamy prawdziwość wzoru dla n.
3. Sprawdzamy, czy wzór jest prawdziwy dla n+1.
Jesli tak to na mocy indukcji wzór jest prawdziwy
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
-
- Fachowiec
- Posty: 936
- Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
- Podziękowania: 268 razy
- Otrzymane podziękowania: 189 razy
- Płeć:
Re: Indukcja Zupełna
Trochę inne rozwiązanie znalazłem w książce. Tam jest tak:
2') Niech k oznacza dowolną liczbę naturalną nie mniejszą od 3. Jeżeli \(2^k>2k\) to po przemnożeniu tej nierównościc obustronnie prez 2 otrzymujemy \(2 \cdot 2^k>2 \cdot 2^k\) czyli \(2^{k+1}>2k+2k\). Ponieważ dla każdego \(k \ge 3\) mamy \(2k>2\), więc \(2k+2k>2k+2=2(k+1)\), a zatem \(2^{k+1}>2(k+1)\). Wynika stąd , że dla dowolnej liczny naturalnej \(k \ge 3\) jest prawdziwa implikacja
\(2^k>2k \Rightarrow 2^{k+1}>2(k+1)\)
Czym to się różni? Czy takie rozwiązaniu też jest poprawne?
2') Niech k oznacza dowolną liczbę naturalną nie mniejszą od 3. Jeżeli \(2^k>2k\) to po przemnożeniu tej nierównościc obustronnie prez 2 otrzymujemy \(2 \cdot 2^k>2 \cdot 2^k\) czyli \(2^{k+1}>2k+2k\). Ponieważ dla każdego \(k \ge 3\) mamy \(2k>2\), więc \(2k+2k>2k+2=2(k+1)\), a zatem \(2^{k+1}>2(k+1)\). Wynika stąd , że dla dowolnej liczny naturalnej \(k \ge 3\) jest prawdziwa implikacja
\(2^k>2k \Rightarrow 2^{k+1}>2(k+1)\)
Czym to się różni? Czy takie rozwiązaniu też jest poprawne?
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! \(\le\)
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
tutaj masz pdf z indukcją http://www.irek.edu.pl/matura/porady/porada_20.pdf
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
-
- Fachowiec
- Posty: 1070
- Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 357 razy
Re: Indukcja Zupełna
Warto zwrócić uwagę, że indukcja może posłużyć do dowodów znacznie bardziej skomplikowanych faktów niż równania i nierówności. Jest to podstawowe narzędzia do dowodzenia twierdzeń, w których pojawia się zależność od liczb naturalnych.
Korki z matmy, rozwiązywanie zadań
info na priv
info na priv