Układy Symboliczne

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
matma02
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 03 lis 2023, 14:18
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Układy Symboliczne

Post autor: matma02 »

Dzień dobry mam problem z zadaniem:
Czy poniższy układ jest SFT(Subshift of Finite Type)?
\(A = \left\{ a,b,c\right\} \), bloki postaci \(ab^kc^la\) występują tylko jeżeli \(k = l\).
Jesli tak to rodzina bloków zakazanych czyli \(F= \left\{ab^kc^la:k \neq l \right\} \) powinna być skończona, ale nie wiem do końca jak to pokazać
Starałem się też sprawdzić czy zachodzi dla każdych bloków u , v, w zachodzi warunek sklejania czyli że uvw jest dozwolony, wyszło, że nie ale nie jestem pewny.
Z góry dziękuje za pomoc
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1641
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 426 razy

Re: Układy Symboliczne

Post autor: janusz55 »

Dowód wynika z następującego twierdzenia dotyczącego własności SFT:

Twierdzenie
Dla każdego alfabetu skończonego na przykład \( \mathcal{A}= \{ a, b, c \} \) - SFT może być tak przekodowany tak, że lista bloków zakazanych składa się tylko z dwóch bloków, a więc jest skończona.
ODPOWIEDZ