Bez tych zadań na lekcji matemtyki ani rusz ;/ musze mieć je zrobione, a nie wiem jak to zrobić, więc PROSZę O POMOC, jeśli mi ktoś może pomóc, będę wdzięczna!
1. Zapisz w najprostszej postaci wyrażenia (x do potęgi trzeciej) do potęgi drugiej i oblicz jego wartość:
----------------------------------------------------
x do potęgi czwartej : x do potęgi - czwartej
a) dla x=-3 b) dla x=1/9
2. Po dwukrotnej podwyżcze ceny o 10 % a następnie o 15% książka kosztuje 50,60zł. jak była cena przed podwyżkami?
3. Oblicz pierwiastek z 18 - 3 pierwiastki z 50 + 4 pierwiastki z 31 - 2 pierwiastki z 8.
4. Napisz rówananie prostej równoległej do prostej o rówananiu 3x-4y + 1=0 i przechodzącej przez punkt T=(-3;-3).
5. Krople deszczu się w kształcie kuli o średnicy 2 mm. ile kropel deszczu napewłni szklankę w kształcie walca o średnicy 6 cm i wyskości 8 cm?
6. Dwa trójkąty podobne mają obwody odpowiednio równe: 15cm, 35cm. oblicz stosunek pól tych trójkątów.
7. Oblicz masę sztaby prostopadłościennej o wymiarach 0,6m x 1,5 dm x 8cm, wiedząc, że 1 cm sześcienny metalu, z którego wykonano sztabkę ma masę 6 gramów.
8. Drut o długości 41cm podzielono na dwie części. Jedną z nich zagięto w kwadrat, a drugą w trójkąt równoboczny. Podaj długości każdej z tych części, jeśli bok trójkąta jest o 2 cm dłuższy od boku kwadratu.
Zadania do kompetencji!!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
4.
Znajdź w książce wzór na prostą prostopadłą do danej prostej i podstaw do tego współrzędne punktu T.
5.
Oblicz objętośc szklanki (walca) i kropli deszczu (kuli) i podziel objetość szklanki przez objętość kropli deszczu.
6.
Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa.
7. Oblicz objętość sztaby i pomnóż to przez masę.
Znajdź w książce wzór na prostą prostopadłą do danej prostej i podstaw do tego współrzędne punktu T.
5.
Oblicz objętośc szklanki (walca) i kropli deszczu (kuli) i podziel objetość szklanki przez objętość kropli deszczu.
6.
Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa.
7. Oblicz objętość sztaby i pomnóż to przez masę.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.