S(n,3) - rozwiązać równanie rekurencyjne

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Magda6686
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 66
Rejestracja: 11 paź 2014, 19:43
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

S(n,3) - rozwiązać równanie rekurencyjne

Post autor: Magda6686 »

Mam obliczyć wartość S(n,3) rozwiązując równanie rekurencyjne.

Wiem że S(n,3)=S(n-1,2) + 3*S(n-1,2)
czyli S(n,3)=4*S(n-1,2)

Tak wygląda to równanie i wiem że S(3,3)=1 i S(2,2)=1 tylko jak je rozwiązać? Błagam o pomoc.
ODPOWIEDZ