Wykazać, że dla każdej liczby naturalnej m istnieje taka liczba naturalna n, że w zapisie
dziesiętnym liczb \(5^m\)oraz\(5^n\) zapis dziesiętny\(5^n\)kończy się zapisem dziesiętnym \(5^m\)
I teraz w rozwiązaniu jest:
\(5^n \equiv 5^m (\mod 10^m)\)
Dlaczego taki modulnik ? Ja sie zgodzę że musi być potega 10tki - wszak chcemy wyłuskać ostatnie cyfry - ale potęga powinna wynieść dokładnie tyle ile ma cyfr \(5^m,\) a \(10^m\) ma ich więcej.
Ponadto, dlaczego \(5^n \equiv 5^m (\mod 10^m)\) legalne jest podzielenie stronami przez \(5^m\) ?
KONGRUENCJE
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: KONGRUENCJE
Najprościej : w zadaniu rządzi \(\\) \(\\)\(m\).
Oznaczmy \(L (5^m)\) to liczba cyfr liczby \(5^m\)
\(L(5^m) \le L(10^m)\) dokładnie \(\\) \(1+ [m \cdot \log 5] \le m+1\)
Czyli w \(m+1\) ostatnich cyfrach liczby \(5^n\) można zmieścić cyfry liczby\(\\) \(5^m\).
Co widać na obrazku poniżej : \(5^{12} \equiv\)\(5^4\)\((\) \(mod\) \(10^4\) \()\) . Czyli dla \(m=4\)
Bo \(\\) \(5^{12}= 24414\)0625 , gdzie \(5^4=625\)
Oznaczmy \(L (5^m)\) to liczba cyfr liczby \(5^m\)
\(L(5^m) \le L(10^m)\) dokładnie \(\\) \(1+ [m \cdot \log 5] \le m+1\)
Czyli w \(m+1\) ostatnich cyfrach liczby \(5^n\) można zmieścić cyfry liczby\(\\) \(5^m\).
Co widać na obrazku poniżej : \(5^{12} \equiv\)\(5^4\)\((\) \(mod\) \(10^4\) \()\) . Czyli dla \(m=4\)
Bo \(\\) \(5^{12}= 24414\)0625 , gdzie \(5^4=625\)
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 985
- Rejestracja: 18 paź 2010, 20:45
- Podziękowania: 509 razy
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
- Płeć:
(1) Czy ta równoważność (rozbicie na układ kongruencji) wynika z chinskiego tw ?
(2) Czy to prawda: zawsze można podzielić obie strony i modulnik przez ten sam dzielnik
(3) Czy to prawda: można podzielić obie strony przez liczbę względnie pierwszą z modulnikiem
(4) Nadal nie rozumiem skąd wiadomo, że liczba \(5^m\) ma \(m\) cyfr ?
(2) Czy to prawda: zawsze można podzielić obie strony i modulnik przez ten sam dzielnik
(3) Czy to prawda: można podzielić obie strony przez liczbę względnie pierwszą z modulnikiem
(4) Nadal nie rozumiem skąd wiadomo, że liczba \(5^m\) ma \(m\) cyfr ?
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć: