zadania

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwiatek1414
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 188
Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
Podziękowania: 7 razy

zadania

Post autor: kwiatek1414 »

zad.1 Podrecznik do matematyki otwieramy w dowolnie wybranym miejscu i trzymamy go w obu rekach. Czy to ,ze "strona trzymana w prawej rece ma numer nieparzysty" jest pewne, niemożliwe czy możliwe?
zad.2 Jaka jestem liczbą , jeśli:
- mam trzy cyfry, ktorych suma wynosi 11
-oraz jestem wielokrotnością 4
- oraz 5 jest moim dzielnikiem
- oraz cyfra setek jest o 5 wieksza od cyfry jednosci?
zad.3 Co jest wieksze; ćwiartka ćwiartki czy połówka połówki?
Co jest mniejsze: ćwiartka połówki czy połówka cwiartki?
zad.4 Do mianownika i licznika pewnego ułamka dodano 1, a mimo to wartość ułamka nie zmieniła się. jaki to ułamek?
zad.5 Janek zamalował połowę kwadratu. Romek zamalował połowę reszty. Ania połowe tego , co zostało i znowu Wojtek połowę reszty. W kwadracie została jedna niezamalowana kratka. Z ilu kratek składał się ten kwadrat?
maqok
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 434
Rejestracja: 21 lis 2011, 17:38
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 221 razy
Płeć:

Re: zadania

Post autor: maqok »

zad. 1
Wydaje mi się że jest to po prostu możliwe.
maqok
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 434
Rejestracja: 21 lis 2011, 17:38
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 221 razy
Płeć:

Re: zadania

Post autor: maqok »

zad.3
ćwiartka ćwiartki to \(\frac{1}{8}\)
połówka połówki to \(\frac{1}{4}\)
\(\frac{1}{4}>\frac{1}{8}\)
paulo1213
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 25 mar 2012, 13:34
Podziękowania: 71 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy
Płeć:

Re: zadania

Post autor: paulo1213 »

ZAD 5
KWADRAT SKŁADAŁ SIĘ Z 5 KRATEK
paulo1213
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 25 mar 2012, 13:34
Podziękowania: 71 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy
Płeć:

Post autor: paulo1213 »

ZAD 4
Jest to ułamek wyrażający 1 całość np. 1/1 , 2/2 ,5/5, gdzie /-to kreska ułamkowa
paulo1213
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 25 mar 2012, 13:34
Podziękowania: 71 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy
Płeć:

Post autor: paulo1213 »

ZAD 2 MASZ NA STRONIE
http://zadane.pl/zadanie/2034692
zelgawis2
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 13 lut 2012, 19:05
Płeć:

Post autor: zelgawis2 »

co do zadania 1 to jest to pewne.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Re: zadania

Post autor: irena »

maqok pisze:zad.3
ćwiartka ćwiartki to \(\frac{1}{8}\)
???

Ćwiartka ćwiartki to \(\frac{1}{4}\cdot\frac{1}{4}=\frac{1}{16}\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

3.
C. d.
Połówka ćwiartki i ćwiartka połówki to to samo:
\(\frac{1}{2}\cdot\frac{1}{4}=\frac{1}{4}\cdot\frac{1}{2}=\frac{1}{8}\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Re: zadania

Post autor: irena »

paulo1213 pisze:ZAD 5
KWADRAT SKŁADAŁ SIĘ Z 5 KRATEK
Bzdura.
Janek zamalował połowę. Została więc połowa.
Romek zamalował połowę połowy, czyli ćwiartkę. Została więc ćwiartka.
Ania zamalowała połowę ćwiartki, czyli ósmą część. Została ósma część.
Wojtek zamalował połowę ósmej części, czyli część szesnastą. Została więc jedna szesnasta.

Ta jedna szesnasta kwadratu to jedna kratka. Cały kwadrat składał się więc z szesnastu kratek.
maqok
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 434
Rejestracja: 21 lis 2011, 17:38
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 221 razy
Płeć:

Re: zadania

Post autor: maqok »

irena pisze:
maqok pisze:zad.3
ćwiartka ćwiartki to \(\frac{1}{8}\)
???

Ćwiartka ćwiartki to \(\frac{1}{4}\cdot\frac{1}{4}=\frac{1}{16}\)

Myślałem wtedy pewnie o połówce ćwiartki ;)
ODPOWIEDZ