procenty

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marlena01
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 23 mar 2010, 15:47
Podziękowania: 39 razy

procenty

Post autor: marlena01 »

-Europa 7%
-Azja 30%
-Afryka 20%
-Ameryka północna 16%
-Ameryka południowa 12%
-Australia 30%
-Antarktyda 9%

Można przyjąć, że lądy na Ziemi zajmują
łącznie 150 mln kilometrów kwadratowych.
Diagram przedstawia procentowy udział powierzchni
poszczególnych kontynentów
w całkowitej powierzchni lądów.

1. Oblicz, jaką powierzchnię ma Antarktyda.[odp: 13,5mln km2 ]
2. O ile kilometrów kwadratowych powierzchnia Europy jest większa od powierzchni Australii? [ odp: O 1,5mln km2 ]
anex12345
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 413
Rejestracja: 27 mar 2010, 12:23
Podziękowania: 123 razy
Otrzymane podziękowania: 25 razy
Płeć:

Post autor: anex12345 »

co do pierwszego to liczysz 0,09*150=13,5 mln \(km^2\) a w drugim to wydaje mi sie ze jest błąd w odp
anex12345
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 413
Rejestracja: 27 mar 2010, 12:23
Podziękowania: 123 razy
Otrzymane podziękowania: 25 razy
Płeć:

Post autor: anex12345 »

drugie zrobiłabym tak 0,07 *150 =10,5 i 0,3*150=45
wychodzi na to ze Europa jest mniejsza:)
Australia od Europy jest o 45-10,5= 34,5 km wieksza tak wychodzi z tych procentowych danych
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Europa 7%, Australia 30%, więc jakim cudem Europa może zajmować większą powierzchnię? :D
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
marlena01
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 23 mar 2010, 15:47
Podziękowania: 39 razy

Post autor: marlena01 »

bo ja mam diagram kołowy
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

Coś jest nie tak z % przy kontynentach bo suma wszystkich daje 124%
marlena01
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 23 mar 2010, 15:47
Podziękowania: 39 razy

Post autor: marlena01 »

Europa 7%
Azja 30%
Afryka 20%
ameryka pół. 16%
ameryka połód. 12%
australia 6%
antraktyda 9%
ODPOWIEDZ