Zadanie - ostrosłupy

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Camel
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 17 mar 2009, 15:44

Zadanie - ostrosłupy

Post autor: Camel »

Krawędź czworościanu foremnego ma długość 10cm. Przekrój tego czworościanu zawiera wysokość jednej ze ścian i wierzchołek nie należący do tej ściany. Jaką figurą jest ten przekrój? Oblicz jego obwód i pole powierzchni.

Nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić więc proszę, jeżeli jest taka możliwość dokładne napisanie jak to obliczyć i jakiś rysunek jeśli można. Zadanie jest na jutro :(.

Zadanie jest z podręcznika Matematyka 2, Gdańskie Wydawnictwo Oświatowe str.241 zadanie 25
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Zadanie - ostrosłupy.png
Zadanie - ostrosłupy.png (20.05 KiB) Przejrzano 810 razy
Ten przekrój to trójkąt o bokach: wysokość ściany bocznej, krawędź boczna, wysokość podstawy

Przekrój jest trójkątem równoramiennym.
\(|AD|=|DF|\)

1. Obliczam \(|AD|\)
\(|AD|=\frac{a\sqrt3}{2}\\
|AD|=\frac{10\sqrt3}{2}\\
|AD|=5\sqrt 3\)


2. Obliczam \(Ob\)
\(Ob=|AD|+|DF|+|AF|\\
Ob=2\cdot |AD|+|AF|\\
Ob=2\cdot 5\sqrt3+10\\
Ob=10\sqrt5+10\\
Ob=10(\sqrt5+1)\)


3. Obliczam \(|AE|\)
\(|AE|=\frac{2}{3}\cdot |AD|\\
|AE|=\frac{2}{3}\cdot 5\sqrt3\\
|AE|=\frac{10\sqrt3}{3}\)


4. Obliczam \(|EF|\)
\(|EF|^2=|AF|^2-|AE|^2\\
|EF|^2=10^2-(\frac{10\sqrt3}{3})^2\\
|EF|^2=100-\frac{100}{3}\\
|EF|^2=\frac{200}{3}\\
|EF|=\frac{10\sqrt6}{3}\)


5. Obliczam \(P\)
\(P=\frac{1}{2}|AD||EF|\\
P=\frac{1}{2}\cdot 5\sqrt3\cdot \frac{10\sqrt6}{3}\\
P=25\sqrt2\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ