Te zadanie na pewno będą dla Was łatwe, ale dla mnie niestety nie. Jeżeli ktoś by mógł, proszę o pomoc ^^ Z góry dziękuję.
Zad.1
Rozwiąż układ równań. (to jest cały jeden, zamknięty jedną klamrą { )
2x + 2y - z + u = 4
4x + 3y - z + 2u = 6
8x + 5y - 3z + 4u = 12
3x + 3y - 2z + 2u = 6
Zad.2
W trapezie równoramiennym ABCD przekątne AC i i BD przecinają się pod kątem prostym. Podstawy trapezu mają długości: AB = 20 cm, CD = 12 cm. Oblicz pole trapezu.
Zad.3
Basen kąpielowy w kształcie prostokąta o wymiarach 15,4 m x 25,3 m ogrodzono siatką biegnącą stale w odległości 3 m od krawędzi basenu. Ile siatki zużyto na to ogrodzenie?
Zad.4
Miksturę należy rozcieńczyć wodą w stosunku 1:74. Ile wody trzeba dolać do tej mikstury, aby otrzymać 3 litry wywaru?
Proszę choć o jedno rozwiązanie zadania =]
4 proste dla Was zadania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 20 maja 2009, 20:04
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Długość siatki to obwód i nie wiem co to ma wspólnego z polem
3.
\(2\cdot(15,4+6)+2\cdot(25,3+6)\)
2. Trójkąty ABE i DEC są prostokątne i równoramienne.
Obliczam \(h_{1}\)
\(tg45^o=\frac{h_{1}}{\frac{1}{2}a}\\
1=\frac{h_{1}}{10}\\
h_{1}=10 cm\)
Obliczam \(h_{2}\)
\(tg45^o=\frac{h_{2}}{\frac{1}{2}b}\\
1=\frac{h_{2}}{6}\\
h_{2}=6 cm\)
Obliczam \(h\)
\(h=h_{1}+h_{2}\\
h=10+6\\
h=16 cm\)
Obliczam \(P\)
\(P=\frac{(a+b)h}{2}\\
P=\frac{(20+12)\cdot 16}{2}\\
P=256 cm^2\)
1.
\(\{2x + 2y - z + u = 4\\4x + 3y - z + 2u = 6\\8x + 5y - 3z + 4u = 12\\3x + 3y - 2z + 2u = 6\)
\(\{u = 4-2x-2y+z\\4x + 3y - z + 2(4-2x-2y+z) = 6\\8x + 5y - 3z + 4(4-2x-2y+z) = 12\\3x + 3y - 2z + 2(4-2x-2y+z) = 6\)
\(\{u = 4-2x-2y+z\\4x + 3y - z + 8-4x-4y+2z=6\\8x + 5y - 3z + 16-8x-8y+4z=12\\3x + 3y - 2z + 8-4x-4y+2z= 6\)
\(\{u = 4-2x-2y+z\\ -y + z =6-8\\ -3y + z=12-16\\-x -y = 6-8\)
\(\{u = 4-2x-2y+z\\ -y + z =-2\\ -3y + z=-4\\-x -y = -2\)
\(\{u = 4-2x-2y+z\\ z =-2+y\\ -3y + z=-4\\-x -y = -2\)
\(\{u = 4-2x-2y+(-2+y)\\ z =-2+y\\ -3y + (-2+y)=-4\\-x -y = -2\)
\(\{u = 4-2x-2y-2+y\\ z =-2+y\\ -3y -2+y=-4\\-x -y = -2\)
\(\{u = 2-2x-y\\ z =-2+y\\ -2y=-4+2\\-x -y = -2\)
\(\{u = 2-2x-y\\ z =-2+y\\ -2y=-2 \ /:(-2)\\-x -y = -2\)
\(\{u = 2-2x-y\\ z =-2+y\\ y=1 \\-x -y = -2\)
\(\{u = 2-2x-1\\ z =-2+1\\ y=1 \\-x -1 = -2\)
\(\{u = 1-2x\\ z =-1\\ y=1 \\-x= -2+1\)
\(\{u = 1-2x\\ z =-1\\ y=1 \\-x=-1 \ /:(-1)\)
\(\{u = 1-2x\\ z =-1\\ y=1 \\x=1\)
\(\{u = 1-2\cdot1\\ z =-1\\ y=1 \\x=1\)
\(\{x=1\\y=1\\z=-1\\u=-1\)
3.
\(2\cdot(15,4+6)+2\cdot(25,3+6)\)
2. Trójkąty ABE i DEC są prostokątne i równoramienne.
Obliczam \(h_{1}\)
\(tg45^o=\frac{h_{1}}{\frac{1}{2}a}\\
1=\frac{h_{1}}{10}\\
h_{1}=10 cm\)
Obliczam \(h_{2}\)
\(tg45^o=\frac{h_{2}}{\frac{1}{2}b}\\
1=\frac{h_{2}}{6}\\
h_{2}=6 cm\)
Obliczam \(h\)
\(h=h_{1}+h_{2}\\
h=10+6\\
h=16 cm\)
Obliczam \(P\)
\(P=\frac{(a+b)h}{2}\\
P=\frac{(20+12)\cdot 16}{2}\\
P=256 cm^2\)
1.
\(\{2x + 2y - z + u = 4\\4x + 3y - z + 2u = 6\\8x + 5y - 3z + 4u = 12\\3x + 3y - 2z + 2u = 6\)
\(\{u = 4-2x-2y+z\\4x + 3y - z + 2(4-2x-2y+z) = 6\\8x + 5y - 3z + 4(4-2x-2y+z) = 12\\3x + 3y - 2z + 2(4-2x-2y+z) = 6\)
\(\{u = 4-2x-2y+z\\4x + 3y - z + 8-4x-4y+2z=6\\8x + 5y - 3z + 16-8x-8y+4z=12\\3x + 3y - 2z + 8-4x-4y+2z= 6\)
\(\{u = 4-2x-2y+z\\ -y + z =6-8\\ -3y + z=12-16\\-x -y = 6-8\)
\(\{u = 4-2x-2y+z\\ -y + z =-2\\ -3y + z=-4\\-x -y = -2\)
\(\{u = 4-2x-2y+z\\ z =-2+y\\ -3y + z=-4\\-x -y = -2\)
\(\{u = 4-2x-2y+(-2+y)\\ z =-2+y\\ -3y + (-2+y)=-4\\-x -y = -2\)
\(\{u = 4-2x-2y-2+y\\ z =-2+y\\ -3y -2+y=-4\\-x -y = -2\)
\(\{u = 2-2x-y\\ z =-2+y\\ -2y=-4+2\\-x -y = -2\)
\(\{u = 2-2x-y\\ z =-2+y\\ -2y=-2 \ /:(-2)\\-x -y = -2\)
\(\{u = 2-2x-y\\ z =-2+y\\ y=1 \\-x -y = -2\)
\(\{u = 2-2x-1\\ z =-2+1\\ y=1 \\-x -1 = -2\)
\(\{u = 1-2x\\ z =-1\\ y=1 \\-x= -2+1\)
\(\{u = 1-2x\\ z =-1\\ y=1 \\-x=-1 \ /:(-1)\)
\(\{u = 1-2x\\ z =-1\\ y=1 \\x=1\)
\(\{u = 1-2\cdot1\\ z =-1\\ y=1 \\x=1\)
\(\{x=1\\y=1\\z=-1\\u=-1\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.