Zadanie
a) Jeśli z prędkością 50 km / h mogę przejechać pewną trasę w czasie 8 minut to z prędkością 40 km / h tę samą trasę mogę przejechać w czasie ... minut .
b)Jeśli pewną trasę mogę przejechać w czasie 10 minut z prędkością 30 km / h , to po zwiększeniu prędkości do .... km / h mogę przejechać tę trasę w ciągu 6 minut.
c)dwadzieścioro jeden dzieci dostało po ... baloniki . Gdyby dzieci było siedmioro , dostałyby po 12 baloników .
d) Trzech kuchcików obierało ziemniaki przez pół godziny . Gdyby było ich pięciu , praca trwałaby o .... minut krócej .
Wielkości odwrotnie proporcjonalne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Moderator
- Posty: 1026
- Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
- Lokalizacja: Częstochowa
- Otrzymane podziękowania: 137 razy
- Płeć:
wzór na droge: \(s = v \cdot t\)
ilość wszystkich baloników: \(b\)
ilość kartofli do obrania: \(k\)
a)
\(s = 50 \cdot 8 = 40 \cdot x \\
x = 10 minut\)
b)
\(s = 10 \cdot 30 = 6 \cdot x \\
x = 50minut\)
c)
\(b = 21 \cdot x = 7 \cdot 12 \\
x = 4baloniki\)
d)
\(k = 3 \cdot 30 = 5 \cdot x \\
x = 18 minut\)
czyli praca trwałaby o 30-18=12 minut krócej
ilość wszystkich baloników: \(b\)
ilość kartofli do obrania: \(k\)
a)
\(s = 50 \cdot 8 = 40 \cdot x \\
x = 10 minut\)
b)
\(s = 10 \cdot 30 = 6 \cdot x \\
x = 50minut\)
c)
\(b = 21 \cdot x = 7 \cdot 12 \\
x = 4baloniki\)
d)
\(k = 3 \cdot 30 = 5 \cdot x \\
x = 18 minut\)
czyli praca trwałaby o 30-18=12 minut krócej